Het is het beste om de chemieclub te vergeten & Co., als u een slakkenplaag in de tuin heeft. Streef daarentegen naar het behoud van het ecologische evenwicht en zoek naar milieuvriendelijke, duurzame oplossingen. Deze 10 eenvoudige slakkenremedies helpen je daarbij. Bekijk ze en bedenk welke van hen in jouw geval het beste zou zijn. Je kunt ze natuurlijk allemaal proberen of gewoon een paar combineren om de effecten nog effectiever te maken.

Vooral naaktslakken maken zichzelf nogal onpopulair bij hobbytuinders door gulzig de sappige struiken en groentebladeren of de heerlijke, rijpe aardbeien te voeren. Vooral de zogenaamde Spaanse naaktslak, die relatief groot en oranje is, plaagt tuinen en parken in dit land en vormt een echte uitdaging voor de landbouw. Hoewel dit weinig natuurlijke vijanden heeft en behoorlijk resistent is tegen veel huismiddeltjes, kan het er veel tegen doen.

Gebruik alleen ecologische middelen tegen slakken!

remedie voor slakken in de moestuin

Een belangrijke opmerking: De schattige slakken zijn eigenlijk ongevaarlijk voor uw gewassen en vaste planten. Deze hebben de neiging om rottende groene bladeren te eten en leven in zeer kleine populaties. In feite zijn ze een natuurlijke vijand van de slakken omdat ze hun eieren opeten.

Schelpslakken worden eerder behandeld als nuttige insecten in de tuin

middel tegen slakken in de tuin

#1 Bouw natuurlijke remmingen op

Een van de meest milieuvriendelijke manieren om slakken te bestrijden, is door remmingen op te zetten om te voorkomen dat de slijmerige wezens in de vaste planten- of groentebedden kruipen. Materialen zoals notendoppen, snippers, steenmeel, houtwol, zaagsel, bastmulch, lavamulch of kalk zijn hiervoor bijzonder geschikt. Maar je kunt hier ook met succes gebroken eierschalen voor gebruiken.

Giet notendoppen rond je vaste planten of bloemen

Notendoppen als remedie tegen slakken in de tuin

Eierschalen zijn ook een goede voedingsstofverrijking voor de grond in de tuin

eierschalen als remedie tegen slakken

#2 aromatische en geneeskrachtige planten in de tuin

Een andere zeer gewaardeerde remedie voor slakken is het planten van kruiden, geneeskrachtige planten of giftige plantensoorten die de slakken verdrijven dankzij hun sterke etherische oliën of stekels. De beste voorbeelden zijn rozemarijn, basilicum, koriander, lavendel, tijm en duizendblad, maar ook prei en knoflook. Andere bloemen en planten tegen slakken zijn: monnikskap, vingerhoedskruid, lelietje-van-dalen, prachtspar, snor, zonnebruid, edele distel, ooievaarsbek, pioenrozen, hortensia’s en varens. Huislook, sedum en andere dikvlezige planten zijn ook nogal onpopulair bij naaktslakken en worden altijd door hen gemeden.

Profiteer van de kracht van geneeskrachtige planten!

lavendel als remedie tegen slakken in de tuin

#3 Koffiedik verdrijft de slakken

Koffiedik en versgemalen koffiepoeder zijn over het algemeen zeer effectief tegen slakken, maar ook tegen mieren en andere ongewenste insecten en dieren in de moestuin. Strooi het koffiedik rond de planten in het bed en je creëert een natuurlijke barrière voor de slijmerige indringers.

Koffie als praktische remedie voor slakken

Koffiedik of poeder als middel tegen slakken in de tuin

 #4 zeewier houdt niet van slakken

Als je in de buurt van de zee woont, kun je zeewier verzamelen en rond de moestuin leggen. Naaktslakken haten de algen en vermijden deze. Je kunt ook algenpoeder in de tuin verspreiden. Het zoutgehalte van de algen schrikt de slakken af ​​en hun voedingsstoffen zijn tegelijkertijd goed voor de bodem.

Overdrijf het echter niet, zodat de grond in je tuin niet te zout wordt

zeewier als remedie tegen slakken in de tuin

#5 De controversiële bierval

Sommige hobbytuiniers zweren bij bier als het gaat om een ​​slakkenval. Hiervoor wordt een bakje bier in de grond gezet en eenvoudig bediend. De sterke geur van bier trekt de slakken aan en ze verdrinken erin. Deze methode is niet alleen agressief en ongemakkelijk voor velen, maar is ook behoorlijk contraproductief omdat het bier ook behoorlijk wat nachtslakken uit de aangrenzende tuinen zal aantrekken. Daarnaast verdrinken er veel andere insecten en dieren die nuttig zijn voor de tuin zoals wespen, bijen en kevers.

Zout is ook controversieel als een milieuvriendelijk middel tegen slakken. Verspreid over de slakken leidt dit tot hun pijnlijke dood en verzout tegelijkertijd de grond, wat ook de meeste planten beschadigt.

Denk goed na voordat je een bierval in de tuin opzet!

remedie voor slakken in de moestuin

zelf remedies maken tegen slakken

# 6 Slakkenhek van speciaalzaken

Dergelijke slakkenhekken zijn meestal gemaakt van glad kunststof of gegalvaniseerd – ook wel slakkenvellen genoemd. Ze zijn erg handig wanneer u individuele groentebedden wilt afboorden. Speciale vernissen voor de rand van de bedden helpen ook in de strijd tegen nachtslakken, omdat de slijmerige wezens niet goed op het gladde oppervlak kunnen klimmen. De slakkenhekken worden meestal ongeveer 10 cm diep in de grond begraven en moeten minimaal 20 cm boven de grond uitsteken. De scherpe, naar buiten gebogen rand is onoverkomelijk voor de slakken.

 #7 Kopertape tegen slakken: ja of nee?

Alle slakken, vooral naaktslakken, houden niet van koper. De koperionen zijn schadelijk voor de weekdieren en ze kunnen er zelfs aan doodgaan. Kopertape is echter niet bijzonder effectief.

Egels zijn niet alleen schattig, maar ook erg handig in de tuin

Egels als remedie tegen slakken

#8 Trek natuurlijke vijanden aan

Egels, schildpadden, vogels, Indiase riviereenden en kippen zijn enkele van de meest populaire onder de natuurlijke vijanden van naaktslakken. Vogels kunnen worden aangetrokken door vogelvoer of vogelfonteinen, schildpadden komen meestal alleen in relatief afgelegen tuinen en zijn meestal een kwestie van toeval. De schattige egeltjes bezoeken vaak hobbytuinen. Als je de kleine, stekelige vriendjes voldoende verstop- en overwinteringsmogelijkheden biedt, dan blijven ze langer en zorgen ze voor de slakken, die een ware traktatie voor ze zijn.

Bij boerderijdieren zoals kippen en eenden moet je er altijd voor zorgen dat ze op een soort-passende manier worden gehouden en als je ze niet per se wilt fokken, dan kun je de houder lenen.

Extra tip: Tijgerslakken, ook wel tijgerslakken genoemd, zijn opmerkelijke weekdieren die vooral nachtslakken en hun larven graag eten.

Minimaliseer het aantal slakken door eieren te verzamelen!

middeltjes tegen slakken in de tuin tips en trucs

#9 Slakkeneieren rapen

De slakken leggen hun eieren in de late zomer en herfst. Tuineigenaren moeten ze opsporen en verzamelen. Favoriete plekken voor het leggen van eieren zijn kieren en spleten, de ruimte onder de regenton of de plantenbakken en in het algemeen waar het vochtig en donker is. Je kunt de witte slakkeneieren in de vuilnisbak gooien of ze laten rondslingeren. Deze drogen op in de zon of worden gevoed door dieren en vogels.

Het doden en uitroeien van de dieren zelf is niet voor iedereen weggelegd

maak zelf natuurlijke middelen tegen slakken

#10 De saladeval – als al het andere faalt

En als geen van de remedies het gewenste resultaat heeft opgeleverd, kunt u de beproefde doe-het-zelf-verzamelval proberen – de saladeval. Leg gewoon een paar slablaadjes onder een natte zandzak. ‘S Avonds en ‘s nachts verzamelen zich er veel naaktslakken op en kun je ze gemakkelijk oppakken en weggooien. Gooi ze in geen geval in de compost, maar zet ze buiten, ver weg van je tuin.

De saladeval heeft zich bewezen als een goede remedie tegen slakken

remedie voor slakken en slakken

Conclusie

Gebruik allereerst milieuvriendelijke middelen tegen slakken. Regelmatig de grond bewerken, ‘s ochtends water geven en de grond in de herfst grondig hakken, zijn aanvullende methoden die u hierbij kunnen helpen.

De redactie van Freshideen wenst u veel succes en tuinplezier!

ecologische remedies tegen slakken