Als je van een gezonde levensstijl houdt en de ware schatten van de natuur kent, dan zul je zeker de helende kracht van kruiden waarderen. Enerzijds hebben tuinkruiden veel voordelen voor onze gezondheid, anderzijds zijn ze vooral aantrekkelijk voor kleine tuiniers zoals bijen, vlinders en vogels. Daarom hebben we besloten om het onderwerp geneeskrachtige planten en kruiden opnieuw aan de orde te stellen door vandaag slechts enkele tuinkruiden nader te bekijken. In dit artikel presenteren we enkele vertegenwoordigers van de wereld van kruiden die in de tuin groeien, deze sieren met hun delicate bloemen en veel worden gebruikt in het huishouden. Je zou deze kruiden ten onrechte kunnen verwarren met prachtige tuinbloemen. Ze zien er absoluut prachtig uit en verfrissen de lucht in elke buitenruimte waar je voor ze zorgt. Ook zijn ze een lust voor het oog, want hun mooi gevormde bladeren en kleurrijke bloemen zijn echte eyecatchers in de tuin.

De paarse bloemen van de balsem trekken kleine bezoekers naar de tuin.

Tuinkruiden

  • Goudbalsem is onze nummer 1 favoriet onder de heerlijk bloeiende tuinkruiden

De goudbalsem (Monarda didyma) is een winterharde geneeskrachtige en geurende plant die ons bekend is uit de oostelijke regio’s van de VS. Ze wandelde over het meer en maakte haar thuis in onze tuinen. Bij ons is het nog steeds bekend onder de naam Indische brandnetel of bijenbalsem.

Andere namen zoals paardenmunt, wilde bergamot en scharlaken monard zijn populair voor dit tuinkruid. De achternaam is te danken aan de felle kleur van de bloemen. De gouden balsem is gemakkelijk te kweken, de hoogte ligt tussen de 60 cm en 1,50 m. De bloemen zijn gekleurd in rood, roze en paars en zijn van een afstand te zien. De gouden balsem bloeit onvermoeibaar van juni tot september, wat betekent dat hij de hele zomer talloze bijen en vlinders aantrekt.

De prachtige bloemen van de gouden balsem zijn echte eyecatchers in de tuin.

Tuinkruiden bordeaux bloemen balsem een ​​blikvanger in de tuin

De bladeren van de Indiase brandnetel kun je gebruiken om thee te zetten, je kunt ze in kleine stukjes snijden en ze gebruiken om gelei, spreads en salades te verfijnen. En als je een rustgevende thee nodig hebt, kunnen we deze alleen maar aanbevelen met gouden balsembladeren. Daarnaast ruikt het lekker, helpt het tegen misselijkheid en hoesten en kan het uitwendig gebruikt worden voor wondbehandeling.

 De lavendel verspreidt een heerlijk frisse geur in de tuin.

Tuinkruiden lavendel

  • Populaire tuinkruiden die iedereen goed kent

Deze groep populaire tuinkruiden omvat lavendel, dille en rozemarijn. Al deze kruiden zijn onbetwiste klassiekers in onze tuinen, ze hebben prachtige bloemen en een intense geur.

We weten allemaal dat de lavendel (Lavandula) mooie paarse bloemblaadjes vormt en elke buitenruimte siert. Zijn typische kleur en onweerstaanbare geur trekken de hele zomer bijen en vlinders aan. Dit tuinkruid wordt veel gebruikt in de cosmeticaproductie. Je kunt de vers geoogste en daarna gedroogde lavendelbloemen gebruiken om je eigen lekker ruikende zeep te maken, lavendelbadzout te maken of massageolie te verkrijgen. Hier kom je meer te weten over deze geweldige mogelijkheden en de nuttige eigenschappen van deze tuinplant.

De geelgroene dillebloemen trekken al snel nieuwsgierige blikken.

Tuinkruiden geelgroene bloemen

Dille (Anethum graveolens) en rozemarijn (Rosmarinus officinalis) zijn typische mediterrane kruiden die ook in onze culinaire kunsten erg populair zijn. Ze zijn een must in elke kruidentuin en stralen buiten een subtiele mediterrane flair uit. Beide tuinkruiden stellen weinig eisen, maar hebben een beschutte en zonnige standplaats in de tuin nodig, want het zijn echte zonaanbidders. De geelgroene bloemen van de dilleplant en de lichtblauwe tot paarskleurige bladeren van de rozemarijn zijn erg verleidelijk voor de kleine tuinbewoners. De meeste worden ook aangetrokken door hun sterke smaken.

  Bloeiende rozemarijn valt op door zijn lichtblauwe tot paars gekleurde bloemen.

Tuinkruiden bloeiende rozemarijn

 Thaise basilicum – een must in de kruidentuin als je van exotische gerechten houdt.

Tuinkruiden Thaise basilicum in de tuin

  • Exotische tuinkruiden die een plekje verdienen in de kruidentuin

Je eten kan een exotische nasmaak hebben als je graag Thaise basilicum gebruikt bij het koken. De Thaise basilicum (Ocimum basilicum var. Thyrsiflora) of nog steeds Thaise basilicum genoemd, is eigenlijk een exotische tuinkruidsoort met een sterke geur en smaak. De Thaise basilicum lijkt alleen uiterlijk op ons bekende basilicumkruid, anders ruikt en smaakt het totaal anders en wordt het veel gebruikt in de Aziatische keuken.

 Wilde marjolein wordt in het Engels Griekse oregano genoemd.

Tuinkruiden Wilde marjolein in de tuin Engels Grieks oregano

Wilde marjolein of oregano (Origanum vulgare), zoals het kruid in de volksmond wordt genoemd, is een geurige en wijdverspreide kruidachtige tuinplant. Dit is een geneeskrachtig kruid dat in de middeleeuwen werd geloofd om hen te beschermen tegen duivels, heksen en boze geesten. Tegenwoordig groeit wilde marjolein in bijna elke tuin en bereikt een hoogte van 50 cm. Van juli tot september vormt deze typische vertegenwoordiger van de tuinkruiden roodviolette bloemen, die een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op bijen en vlinders. Daarom worden ze ook veel bezocht door deze kleine tuinbewoners.

De wilde marjolein groeit uitstekend in het kruidenbed.

Tuinkruiden Wilde marjolein in het kruidenbed

Oregano wordt nog steeds motherwort, Frauendost en Wohlgemut genoemd vanwege zijn krampstillende en antiseptische eigenschappen. In het verleden werden oreganobladeren in bed gelegd wanneer vrouwen bevallen om hun weeën te verlichten. Tegenwoordig wordt wilde marjolein veel gebruikt bij het koken. De frisse aromatische bladeren verfijnen pizza’s, pastasauzen, salades, kaasgerechten en nog veel meer.

De groene munt wordt gebruikt als specerij in de keuken en als medicinale plant bij aromatherapie.

Groene munt tuinkruiden als specerij in de keuken

We voegen een verfrissend lid van de muntfamilie toe aan ons overzicht van typische tuinkruiden die prachtige bloemen vormen, heerlijk ruiken en volop in de keuken worden gebruikt. We hebben het hier over de zgn groene munt (Mentha spicata). Dit wordt nog steeds groene munt genoemd. Het aromatische tuinkruid komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar is inmiddels ook wijdverbreid in China, India en Noord-Amerika. De groene munt bereikt een hoogte van 1,3 m en bloeit van juni tot september. De delicate bloemen zijn paars van kleur. De groene bladeren van groene munt hebben een sterke geur en pittige smaak, daarom wordt het veel gebruikt als keukenkruid. Deze tuinplant bevat ook essentiële oliën en verschillende tannines. De thee van groene muntblaadjes wordt gebruikt bij maag-darmklachten, meer bepaald om symptomen als winderigheid, misselijkheid, maagkrampen en braken te verlichten. Groene muntthee is een natuurlijk wondermiddel dat, net als andere kruiden, stress tegengaat en het makkelijker maakt om in slaap te vallen.

 Ananassalie – is het een prachtige sierplant of liever een tuinkruid??

Tuinkruiden Ananas Salie prachtige sierplant een tuinkruid zowel

Last but not least willen we nog even kort verslag doen van een andere sierplant in de tuin, waarvan de bladeren en bloemen volop worden gebruikt in de keuken. Het gaat over de ananassalie (Salvia elegans). Deze vertegenwoordiger van de prachtig bloeiende tuinkruiden verleidt met zijn felrode bloemen en de aangename ananasgeur van de bladeren. De bloemen smaken zoet en kunnen worden gebruikt om salades en bijgerechten te versieren. De bladeren kunnen worden gebruikt om kruidendips, salades, vleesgerechten en spreads op smaak te brengen. Wanneer je een aromatische thee wilt bereiden, hoef je alleen maar een paar ananas- en salieblaadjes te plukken en te brouwen. Je zult je zeker wakker voelen na het drinken van thee.

Dit zijn onze populaire tuinkruiden, die indruk maken op iedereen met hun prachtige bloemen, goed smaken en zeer nuttig zijn voor onze gezondheid en algemeen welzijn. Je hebt er nu je favoriet tussen gevonden?

 De ananassalie maakt indruk met zijn felrode bloemen en de aangename ananasgeur.

Tuinkruiden ananas-salie felrode bloemen aangename ananasgeur

Je kunt voor groene munt zorgen in de pot en altijd verse bladeren bij de hand hebben.

Tuinkruiden Groene munt in de pot altijd verse blaadjes bij de hand

 De paarse bloemen van lavendel en haar heerlijke geur zijn een lust voor het oog en de ziel.

Tuinkruiden lavendel paarse bloemen

 Dille wordt ook gebruikt bij het conserveren van komkommers en andere groenten.

Tuinkruiden Dille Mason Jar Ingeblikte Groenten Komkommers

Rozemarijn is een veel gebruikt kruid dat gerechten een bijzondere mediterrane smaak geeft.

Tuinkruiden rozemarijnzaadblaadjes

 Veel tuinkruiden worden gebruikt om dips en spreads te bereiden.

Tuinkruiden Thaise basilicum om dips mee te bereiden