Poederachtige meeldauw is een plantenziekte die vrij gemakkelijk te herkennen is omdat hij er precies zo uitziet als de naam doet vermoeden. Echte meeldauw vormt een witte of grijze, poederachtige film op de bladeren, stengels en vruchten van een plant.

Hoe herken en bestrijd je echte meeldauw op rozen? Daar gaat het bericht van vandaag over. Lees verder om erachter te komen welke natuurlijke huidproducten je kunt gebruiken om echte meeldauw op rozen te bestrijden.

Wat is echte meeldauw??

Huismiddeltjes Rose echte meeldauw Rose echte meeldauw

Bestrijd echte meeldauw op rozen en tuinplanten

Echte meeldauw is een schimmelziekte die wordt veroorzaakt door de vele variëteiten van de Erysiphales-paddenstoel. De schimmel gedijt in een warme, vochtige omgeving en overwintert in de bodem. De echte meeldauw vormt sporen die worden verspreid door wind, insecten en afvoer en verspreiden de ziekte naar andere planten.

Echte meeldauw op rozen – wat helpt ertegen?

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen Echte roos echte meeldauw?

Middel tegen echte meeldauw op rozen en andere tuinplanten

Middelen tegen echte meeldauw op rozen Huismiddeltjes tegen echte meeldauw van rozen

Hoe echte meeldauw op rozen en andere tuinplanten te voorkomen??

Echte meeldauw begint meestal op de onderste bladeren van een plant en, indien onbehandeld, verspreidt de schimmel zich door de plant. Als de bladeren zwaar bedekt zijn met de schimmel, wordt de fotosynthese aangetast en worden de bladeren geel en vallen ze af.

Echte meeldauw gedijt goed bij temperaturen van 10-18 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 80-90 procent. Om de vorming van echte meeldauw te voorkomen, vermijd een omgeving met lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.

Een goede luchtcirculatie zorgt voor een lagere luchtvochtigheid en voorkomt de ontwikkeling van echte meeldauw.

Zo ziet echte meeldauw eruit op planten

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen Huismiddeltjes Echte rozenmeeldauw

De echte meeldauw verdraagt ​​geen hoge temperaturen. Direct zonlicht helpt de groei van echte meeldauw af te remmen, omdat de sterke zonnestralen de sporen doden voordat ze zich kunnen verspreiden. Planten die het grootste deel van de dag in de schaduw staan, blijven koeler en dit stimuleert de groei van echte meeldauw.

Gebruik nooit geïnfecteerde bladeren of vruchten van planten als mulch of compost. Verwijder geïnfecteerde bladeren en stengels en gooi ze op de juiste manier weg.

Rozenblaadjes aangetast door echte meeldauw

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen Rose echte meeldauw?

Hoewel water zelf de meeldauwgroei niet bevordert, kan opspattend water op de bladeren de sporen verspreiden. Gebruik daarom geen sproeisysteem om uw tuinplanten water te geven.

Er is een grote verscheidenheid aan hybride planten die resistent of tolerant zijn tegen de groei van echte meeldauw. De resistente planten hebben minder kans op echte meeldauw. De tolerante planten hebben minder last van de negatieve effecten van een schimmelaantasting.

Wat helpt bij echte meeldauw??

Middelen tegen echte meeldauw op rozen Rose echte meeldauw

Gebruik natuurlijke remedies voor echte meeldauw

8 natuurlijke huismiddeltjes voor echte meeldauw op rozen en andere tuinplanten:

  • Kaliumbicarbonaat
  • melk
  • Neem olie
  • azijn
  • bakpoeder
  • knoflook
  • zwavel
  • Koper fungiciden

Kaliumbicarbonaat

Kaliumbicarbonaat is een veilig, effectief fungicide dat sporen doodt bij contact

Meng 3 eetlepels kaliumbicarbonaat, 3 eetlepels plantaardige olie en een halve eetlepel zeep in 3,5 liter water. Spuit het mengsel op de aangetaste planten.

Het behandelen van echte meeldauw met zuiveringszout, neemolie, tuinbouwolie of zwavel is zeer effectief en veilig voor het milieu

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen Huismiddeltjes Rose echte meeldauw

melk

Talrijke studies hebben aangetoond dat melk en/of wei zelfs effectiever zijn dan chemische fungiciden bij het doden van echte meeldauw. Wetenschappers weten niet zeker waarom melk zo effectief is, maar ze geloven dat de melk, bij interactie met de zon, vrije radicalen produceert die giftig zijn voor de schimmel.

Melk tegen echte meeldauw op rozen

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen Huismiddeltjes Rose echte meeldauw

Meng 3 delen water met 2 delen melk of wei en spray elke twee weken op de aangetaste planten. Je kunt zelfs onverdunde volle melk gebruiken voor een sterker effect.

of:

Meng 30 g melkpoeder met 2 liter water en besproei de aangetaste planten twee keer per week.

Neem olie

Neemolie wordt gemaakt van de zaden en vruchten van de groenblijvende neemboom en is sterk genoeg om echte meeldauw in minder dan 24 uur te doden. De olie werkt door het metabolisme van de plant te verstoren en de productie van sporen te stoppen.

Voeg 3 eetlepels neemolie toe aan 3,5 liter water en meng goed. Hierdoor kunt u de aangetaste planten één keer per week besproeien. De knoppen en bloemen van de plant worden niet behandeld.

Neemolie is een natuurlijk bestrijdingsmiddel

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen Middelen tegen echte meeldauw?

azijn

Het azijnzuur in appelciderazijn is zeer effectief in het bestrijden van echte meeldauw. Zorg ervoor dat het azijnmengsel niet te sterk is, omdat het azijnzuur de bladeren van de plant kan verbranden.

Meng 4 eetlepels azijn (5% oplossing) met 3,5 liter water. Spray de aangetaste planten om de drie dagen.

Het azijnzuur is zeer effectief

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen Zwavel tegen echte meeldauw van rozen

bakpoeder

Zuiveringszout heeft een pH van 9, wat erg hoog is! De behandeling met bakpoeder verhoogt de pH-waarde van de planten en zorgt voor een zeer alkalische, schimmeldodende omgeving.

Los een eetlepel baking soda en een halve theelepel vloeibare zeep op in 3,5 liter water.

Spuit het mengsel op de aangetaste bladeren en gooi de resterende hoeveelheid weg. Niet gebruiken bij daglicht.

Zuiveringszout is een natuurlijk middel dat in elk huishouden te vinden is

Bakpoeder tegen echte meeldauw op rozen Huismiddeltjes Rose echte meeldauw

Spray de bladeren van de aangetaste planten

Wat helpt bij echte meeldauw op rozen? Bestrijd echte meeldauw van rozen?

knoflook

Knoflook bevat veel zwavel en is een effectief schimmeldodend middel. Knoflookolie kan in de handel worden gekocht als je de oplossing niet thuis wilt maken.

Hak zes teentjes knoflook fijn. Meng 30 ml biologische olie zoals neemolie en 30 ml ontsmettingsalcohol. Meng het knoflook- en oliemengsel en laat twee dagen hard worden

Zeef de knoflook en bewaar het vocht en de knoflook apart.

Week de knoflook een dag in een kopje water. Zeef vervolgens de knoflook en gooi weg.

Meng het oliemengsel en het knoflookwater en voeg 3,5 liter water toe.

Spray de bladeren van de aangetaste planten.

Huisgemaakt mengsel met knoflook

Middelen tegen echte meeldauw op rozen Knoflook Huismiddeltjes Rose echte meeldauw

zwavel

Zwavel is een natuurlijk product dat zeer effectief is in het voorkomen en behandelen van echte meeldauw. Dit wordt verkocht als poeder of als vloeistof.

Volg de doseringsinstructies zorgvuldig en draag handschoenen, oogbescherming en een gezichtsmasker. Vermijd inademen of in contact komen met de zwavel.

Koper fungiciden

Koper is een zeer effectief fungicide, maar het is erg belangrijk om de aanwijzingen zorgvuldig op te volgen. Te veel koper is schadelijk voor de plant en de aarde.

Gewapend met deze huismiddeltjes kun je in een mum van tijd echte meeldauw op planten bestrijden!

Middelen tegen echte meeldauw op rozen Huismiddeltjes Rose echte meeldauw