De woestijnroos is een sobere, exotische schoonheid die een absolute geheime tip is onder kamerplanten. In het warme seizoen kan de plant natuurlijk ook in de tuin of op het balkon. De prachtige bloemen in warme kleuren verrukken de kijker en brengen met hun onvergelijkbare, zuidelijke tintje meer levensvreugde bij iedereen. Ontdek hieronder waar de prachtige woestijnroos vandaan komt en hoe deze op de juiste manier wordt verzorgd.

De woestijnroos – een exotisch uit het warme zuiden van Afrika

Onderhouden woestijnroos adenium sierplant

Woestijnroos – oorsprong, locatie en bodem

De exotische schoonheid komt oorspronkelijk uit de steppegebieden van Oost-Afrika. Het is eigenlijk een vetplant die eruitziet als een boom in zijn natuurlijke staat, maar meer een struik is. De woestijnroos (Adenium obesum) behoort tot de familie van de hondengifplanten (Apocynaceae), waartoe ook de prachtige oleander behoort.

Kenmerkend voor deze planten is het melksap dat uit de sneetjes op de stam loopt en licht giftig is. De woestijnroos heeft prachtige bloemen in wit, roze, paars en rood en donkergroen, eivormig blad met een mooie glans. De stam (caudex) is wat verdikt en dient eigenlijk als waterdispenser, wat de plant ten goede komt in de droogte van zijn huis. In zijn natuurlijke omgeving kan de woestijnroos enkele meters hoog worden.

Woestijnroos met een dikke caudex in zijn steppehuis

adenium woestijnroos exotische plant

In dit land wordt de plant echter niet hoger dan 50-90 cm. Vanwege zijn verwantschap met de oleander wordt hij er vaak op geënt. Dat stoort hun bloei niet in het minst, maar het verandert hun uiterlijk wel een beetje. Omdat de stam niet meer zo typisch verdikt is, maar lijkt op die van de oleander.

De woestijnroos bloeit van april tot juli en heeft afhankelijk van de variëteit zijn specifieke bloemkleur. Ze houdt van zonnige, warme plekjes op het balkon of in de tuin. Maar voelt zich bijzonder comfortabel op een zonnige vensterbank in huis. Denk er alleen aan om de plantpot af en toe een beetje te draaien, zodat de plant recht groeit. Dit komt omdat het zich te aangetrokken voelt tot de zon en zich er altijd naar toe keert.

De woestijnroos is vrij robuust en gemakkelijk te verzorgen en groeit goed in normale kamerplantengrond. Het is echter raadzaam om de grond te mengen met een beetje zand, vooral als de plant zijn typische caudex . heeft.

Een van de meest populaire bloemkleuren is paars

mooie verzorgingstips voor woestijnrozen

Goed water geven en bemesten

Het bovengenoemde aandeel zand in de plantenbodem zorgt voor een betere doorlatendheid, waardoor wateroverlast wordt voorkomen. In het geval van de woestijnroos is het raadzaam iets minder dan iets meer water te geven. Het kan niet tegen overmatig vocht en kan daarom snel rotten. Tijdens de bloeiperiode moet je de grond gewoon een beetje vochtig houden en vanaf oktober bijna stoppen met water geven. Dan begint de zogenaamde droogte en laat de plant zelfs zijn bladeren vallen. Een zeer kleine hoeveelheid water om de paar weken zou gedurende deze tijd voldoende moeten zijn.

Zo ook met bemesten. Tijdens de groei- en bloeifase dient u de plant slechts om de drie weken te ondersteunen met een cactusmest. Dit moet ook gestopt worden in de rustfase.

De woestijnroos overwintert het beste bij een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius

Adenium woestijnroos in pot

Zo werkt verpotten

Het is raadzaam om de woestijnroos na de eerste bloei in februari volgend jaar te verpotten. Als de plant op oleander is geënt, is normale potgrond voldoende, anders heeft hij zeker wat zand nodig. Als de bloempot later kleiner wordt, vindt het verdere verpotten plaats kort voor de nieuwe ontluiking in het voorjaar.

Een paar stenen op het oppervlak zullen de afwatering nog meer verbeteren

adenium woestijnroos propageert

Voortplanting, ziekten en plagen

Je kunt je woestijnroos vermeerderen door zowel zaden als stekken. De tweede methode is wat makkelijker en sneller, maar heeft als nadeel dat de kofferbak dan wat dunner is en er niet meer zo expressief uitziet. In tegenstelling tot volwassen planten, moeten kleine planten regelmatig water krijgen en moet de grond altijd vochtig zijn en nooit uitdrogen.

De zaden van de woestijnroos doen denken aan die van de paardenbloem

zaden woestijnroos adenium

Vermeerdering door zaden duurt iets langer, maar het resultaat is het zeker waard

woestijnroos bloesem sierplant

Spintmijten, wolluizen en schaalinsecten zijn veelvoorkomende plagen die de woestijnroos ergeren. Je kunt deze ofwel mechanisch bestrijden met behulp van water en een plastic zak of met bepaalde bio-preparaten die geschikt zijn.

Verzorg je woestijnroos op een soortspecifieke en vooral liefdevolle manier en hij zal je dankbaar zijn met zijn prachtige bloemen.

Magische schoonheid uit de woestijn

mooie bloeiende woestijnroos adenium

adenium exotische plant woestijnroos

Sommige soorten hebben zelfs paarse bloemen

adenium woestijnroos paarse bloemen

De woestijnroos ziet er majestueus uit in het wit

witte bloesem woestijnroos adenium

De meest populaire is echter deze in roze en paars

woestijnroos ademium rode bloem

woestijnroos adenium verzorgingstips voor planten

Geniet van deze exotische Afrikaanse vrouw en nodig haar uit bij jou thuis!

woestijnroos ademium grote plant