Kookliefhebbers weten uit eigen ervaring dat de wil om te koken een echte voorwaarde is voor een geslaagde lunch of diner, maar geschikte kookaccessoires vormen de basis voor het koken! Koken is leuk als de sfeer ook uitnodigend is! Potten, pannen, messen, keukengerei … Het behoort allemaal tot de wereld van de chef-koks. Daarom hebben we ons vandaag niet geconcentreerd op recepten en receptideeën, maar hebben we keukengerei centraal gesteld in onze bijdrage. Vandaag komt de pan in de spotlight!

kies een pan en kook gezond

Iedereen die graag gefrituurd eet, weet het: een hoogwaardige pan mag niet ontbreken in de keuken! Gezond, lekker en energiebesparend koken is het hoofddoel van alle chefs. Het is dan dringend noodzakelijk om een ​​duidelijk onderscheid te maken tussen alle soorten pannen. Er zijn een aantal details waar u op moet letten bij het kopen van pannen. Materiaal, oppervlak en vorm zijn altijd belangrijke aspecten die niet mogen worden onderschat. Als je niet van koken houdt, is het moeilijk voor te stellen hoe moeilijk het is om de juiste pan voor jou te vinden. Het vinden van een balans tussen fornuis, braadgedrag, aantal porties en je eigen voorkeuren is het belangrijkste bij het kiezen. Het bereiden van gezond en aromatisch voedsel, een geschikt pangewicht en eenvoudige reiniging van de pan zijn andere doorslaggevende criteria. Dat moet men doen cook-essen-wohnen.de een enorm scala aan pannen beschikbaar, zodat aan alle behoeften wordt voldaan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een pan?

Van de Pan bodem is van groot belang.

 • De braadtijd en smaak zijn afhankelijk van een goede en gelijkmatige warmteverdeling. En daar speelt de bodem van de pan een grote rol in. Warmtegeleiding en opslag zijn andere belangrijke eigenschappen voor een koekenpan die gekoppeld zijn aan het type bodem.
 • Doorgaans zijn alle pannen geschikt voor alle soorten fornuizen, met één uitzondering. Inductiekookplaten hebben braadpannen nodig met een speciale bodemvorm. Daarom worden veel pannen aangeboden met een normale bodem of een bodem geschikt voor inductie.

kies een pan op basis van de juiste criteria

gewicht

Afhankelijk van het materiaal hebben pannen ook verschillende gewichten. Maar hoe lichter de braadpan, hoe vatbaarder voor vervorming. Een pan kan tussen de 200 gram en 5 kilo wegen. Terwijl deze van roestvrij staal en koper als licht worden beschouwd, worden pannen van gietijzer gekenmerkt door een groter gewicht. Houd hier ook rekening mee bij het kiezen van de pan!

pan selecteer groene kleur Handgrepen

Voor de pannengrepen is het belangrijk dat ze geen warmte geleiden. Ook robuustheid is een belangrijk criterium. In de oven en in de vaatwasser moeten handgrepen een bepaalde sterkte hebben. Daarom zijn handgrepen van roestvrij staal bijzonder geschikt. Kunststof handgrepen worden na verloop van tijd grijs in de vaatwasser, terwijl gietijzeren handgrepen na langdurig gebruik heet worden.

deksel

Het deksel speelt een sleutelrol bij het koken in pannen. De kooktijd, het energieverbruik en de voedingswaarde van het voedsel hangen grotendeels af van het feit of er een deksel is of niet.

Ook voor het deksel is het materiaal belangrijk. Glazen deksels blijken het meest geschikt omdat het kookproces kan worden geobserveerd.

Welke soorten pannen zijn er?

Als het gaat om het kopen van pannen, moet men rekening houden met hun kenmerken. Elke soort heeft bepaalde voordelen. Er wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen pannen met antiaanbaklaag en pannen zonder coating. Sommige klanten geven de voorkeur aan niet-gecoate pannen, anderen geven de voorkeur aan keramische pannen, roestvrijstalen, koperen, meerlaagse, smeedijzeren of geëmailleerde pannen.

Maar wat zijn de voordelen van de twee grote groepen pannen??

Pannen met antiaanbaklaag

 • maak frituren gemakkelijker
 • geschikt voor eenvoudig, vetarm en behoedzaam braden
 • hier brandt niets
 • je kunt zelfs zonder vet doen als dat nodig is
 • eenvoudige reiniging
 • vaak gebruikt als universele pannen in het huishouden
 • er wordt onderscheid gemaakt tussen gegoten aluminium pannen met antiaanbaklaag en roestvrijstalen pannen met antiaanbaklaag

De levensduur van de pan is afhankelijk van het type coating en hittetolerantie. Ongecoate pannen

 • Grote verscheidenheid: emaille pannen, gietijzeren braadpannen, ijzeren pannen, koperen 3 laags pannen, echt koperen pannen
 • zijn geschikt voor de bereiding van aromatische gerechten
 • zeer geschikt om gezond te koken
 • duurzamer
 • Voedsel kan echter verbranden

tips voor het frituren van vis voor het kopen van een pan

Pannen zijn belangrijke keukenaccessoires die braden of stoven mogelijk maken. Het blijkt juist belangrijk om rekening te houden met het soort pannen dat we in het huishouden gebruiken. Want het succes van lekkere gerechten hangt er juist van af. Hopelijk vind je het!

We wensen je fijne uurtjes in de keuken en een goede eetlust!