Nirmal Purja is erin geslaagd om alle 14 hoogste bergen op aarde te beklimmen in slechts 6 maanden en 6 dagen! De 36-jarige Nepalees brak het vorige record met iets meer dan 7 jaar en nam zijn rechtmatige plaats in de bergsportgeschiedenis in..

Het vorige wereldrecord was 7 jaar en 10 maanden en stond op naam van de Zuid-Koreaanse Kim Chang-ho

Nieuw wereldrecord Nirmal Purja beklimt alle achtduizenders in slechts 6 maanden! extreme bergen beklimmen

De 14 doodszones

De 14 hoogste bergen op aarde zijn allemaal hoger dan 8.000 m en komen dus in de zogenaamde doodszone, aangezien daar geen menselijk leven kan bestaan. Die angstaanjagende term weerhield Purja er niet van om toe te treden tot de lijst van slechts 40 klimmers die ooit alle achtduizenders hebben beklommen.

Dit wordt beschouwd als het ultieme doel van elke extreme bergbeklimmer.

Purja begon de uitdaging toen hij op 23 april van dit jaar de top van Annapurna (8,091 m) bereikte. Op 22 mei beklom hij vervolgens samen met 320 andere bergbeklimmers de top van de Mount Everest (8.848 m). De foto van de gevaarlijkste file ter wereld werd op dat moment geknapt en vestigde zo de aandacht op de overbevolking van de berg. De stopwatch stopte uiteindelijk op 29 oktober om 8:58 uur lokale tijd toen Nirmal de top van Shishapangma bereikte (8,013 m).

7,5 uur in de file op de Mount Everest

Nieuw wereldrecord Nirmal Purja beklimt alle achtduizenders in slechts 6 maanden! verkeersopstopping op everest

Over Nirmal Purja

Nirmal Purja werd geboren in de Dhaulagiri-regio van Nepal op een hoogte van 1600 m en groeide op in Chitwan. Hij trad in 2003 toe tot de legendarische Gurkha-brigade voordat hij de UKSF-selectie (United Kingdom Special Forces) passeerde en in 2009 de eerste Gurkha werd die de rang van SBS (Special Boat Service) behaalde..

Hoewel hij altijd op pad was in de natuur en in de bergen, begon zijn klimcarrière pas in december 2012, toen hij op weg was naar Everest Base Camp. In plaats van zich aan het schema te houden en terug te keren naar Kathmandu, nam hij bij aankomst de moedige beslissing om Lobuche East (6.100 m) te beklimmen zonder eerdere klimervaring. In 2018 werd Nirmal Purja door de koningin benoemd tot lid van het Britse rijk (MBE) vanwege zijn uitstekende prestaties op het gebied van bergbeklimmen op grote hoogte.

Purja en zijn team vieren feest in Pakistan nadat ze naar K2 . zijn geklommen

Nieuw wereldrecord Nirmal Purja beklimt alle achtduizenders in slechts 6 maanden! project mogelijk team

Gedurfde redder

Purja voerde tijdens zijn expedities talloze gewaagde reddingsoperaties uit. In 2016 redde hij het leven van een Indiase klimmer in de doodszone van de Mount Everest en bracht haar 500 m naar beneden vanaf een hoogte van 8.450 m. Op 23 april, slechts een paar dagen na zijn wereldrecordpoging en de afdaling van Annapurna, deed Nirmal een succesvolle reddingspoging om zijn medeklimmer Dr. Vind Chin Wui Kin. Hij was gescheiden van een begeleidende expeditie en had 40 uur lang geen voedsel, water of zuurstoffles gekregen. Op 15 mei hebben Purja en zijn team nog twee klimmers gered op een hoogte van 8.400 m na het bereiken van de Kanchenjunga-top.

Reddingspoging op Annapurna

Na het beklimmen van K2 in Pakistan vieren Nims en zijn team een ​​reddingsoperatie in het hooggebergte

Vervolgens is Nirmal van plan om Ama Dablam (6.812 m) in de Himalaya te beklimmen om op 11 november een klaproos te planten voor Memorial Day. Je kunt de avonturen van Nirmal Purja zien op zijn Instagram @nimsdai of Twitter @nimsdai volgen.

Purja is niet van plan om te stoppen

Nieuw wereldrecord Nirmal Purja beklimt alle achtduizenders in slechts 6 maanden! everest en 13 andere doodszones