De jicht. Het manifesteert zich vaak als sterk gezwollen gewrichten, een rode huid en veel pijn. Deze wijdverbreide ziekte, die ook als een welvaartsziekte wordt beschouwd, is eigenlijk een soort stofwisselingsziekte. In feite neemt de hoeveelheid urinezuur in het bloed toe en als gevolg daarvan vormen zich de zogenaamde urinezuurkristallen op het synoviale membraan, in de botten, op pezen of in de inwendige organen. In veel gevallen is er een genetische gevoeligheid die het ontstaan ​​van de ziekte verklaart of een storing van de nieren, waardoor ze niet genoeg urinezuur kunnen uitscheiden. Maar ook ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, obesitas en overmatig alcoholgebruik kunnen de oorzaak zijn van jicht.

Volgens de laatste statistieken worden alleen al in Duitsland meer dan een miljoen mensen getroffen, waarvan 80% mannen tussen de 40 en 60 jaar. Dankzij het geslachtshormoon oestrogeen zijn vrouwen tot aan de menopauze relatief goed beschermd tegen jicht. Helaas slijt deze bescherming daarna heel snel weer af. In de volgende regels leert u, naast andere belangrijke bevindingen, welke purinerijke voedingsmiddelen u moet vermijden en welke huismiddeltjes voor jicht worden aanbevolen.

Huismiddeltjes tegen jicht kunnen helpen als alternatief voor geneesmiddelen op recept

huismiddeltjes tegen jicht zorgen voor verlichting

Hoe herken je jicht??

In meer dan 60% van de gevallen manifesteert de ziekte zich in ernstige pijn in het metatarsofalangeale gewricht. Het gebied zwelt sterk op, de zogenaamde jichtknobbel vormt zich en de huid wordt rood. Maar ook andere gewrichten zoals enkels, ellebogen en knieën kunnen worden aangetast. Vaak gaan jichtaanvallen gepaard met koorts en braken en voelt men zich erg zwak.

Op de lange termijn kunnen te hoge urinezuurspiegels hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten veroorzaken of, in het ergste geval, leiden tot nierfalen of een hartaanval. Dus als je klachten hebt of als je ouder bent dan 50 jaar, moet je zeker je bloedwaarden controleren en je grondig laten onderzoeken door een specialist. Er zijn veel voorgeschreven medicijnen die kunnen helpen bij jicht en moeten vooral worden ingenomen als het urinezuurgehalte in het bloed te hoog is. Maar sommige huismiddeltjes voor jicht kunnen ook worden gebruikt en gecombineerd met de juiste voeding en levensstijl.

Bessen en noten behoren tot de beste voedingsmiddelen voor jicht

Eet havermout amandelen bessen voor jicht

Welke factoren kunnen jicht bevorderen??

Als uw dieet te veel voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan purine, kan zich in de loop van de tijd jicht ontwikkelen. Purines zijn de voorlopers van urinezuur en worden in het lichaam omgezet in urinezuur. Hieronder kunt u precies zien welke voedingsmiddelen de meest purinerijke voedingsmiddelen zijn en zeker vermeden moeten worden door jichtpatiënten. Maar ook andere factoren kunnen de oorzaak zijn van jicht. Deze omvatten: diabetes melitus, sommige medicijnen, chemotherapie, alcoholisme of obstructieve slaapapneu (OSA).

Als u jicht heeft, moet u slechts zeer kleine hoeveelheden vlees en vis eten, of helemaal niet

jicht huismiddeltjes en goede voeding

Purine High Foods om te vermijden:

 • Bier en gistproducten
 • andere alcoholische dranken
 • Frisdrank
 • slachtafval
 • vette vis ansjovis en zalm
 • zeevruchten
 • Asperges en spinazie (alleen met mate eten)
 • rood vlees
 • Worsten
 • Erwten en linzen (eten ook zelden)
 • Vruchtensuiker (frisdrank, afgewerkte producten)

Belangrijk: Volgens de laatste bevindingen is koffie geen probleem voor jichtpatiënten, er wordt zelfs gezegd dat het de urinezuurspiegel behoorlijk verlaagt. Als u echter last heeft van hoge bloeddruk, kunt u alleen in kleine hoeveelheden van koffie genieten of helemaal niet drinken.

10 huismiddeltjes tegen jicht die verlichting bieden

Het gaat natuurlijk niet om wonderen, maar alleen om die middeltjes die je ook bij jichtklachten kunnen helpen. Je kunt er ook gewoon veel van regelmatig consumeren om jicht in het algemeen te voorkomen en gezonder te leven. In het geval van acute jichtaanvallen moet echter zo snel mogelijk een arts worden geraadpleegd.

# 1 citroenen

Citroensap met water als huismiddeltje tegen jicht

#2 gember

gemberthee als huismiddeltje tegen jicht

#3 zuiveringszout

Frisdrank als huismiddeltje tegen jicht

#4 appelciderazijn

Appelciderazijn als huismiddeltje tegen jicht

#5 bananen

goede ideeën fairtrade logo bananen

#6 Kersen en zure kersen

Kersen als huismiddeltje tegen jicht

#7 koud water

koud water als huismiddeltje tegen jicht

# 8 jeneverbessenolie

jeneverbessenolie als huismiddeltje tegen jicht

# 9 Magnesiumsulfaat MgSO

Magnesiumsulfaat als huismiddeltje tegen jicht

#10 mosterd

mosterdpoeder mosterd als huismiddeltje tegen jicht

Extra tip: Als u een genetische gevoeligheid heeft, als u verhoogde urinezuurspiegels heeft of als u jichtsymptomen heeft, neem dan grotere hoeveelheden vitamine C! U kunt een tijdje tussen de 500 en 1500 mg per dag slikken. Deze vitamine heeft niet alleen een uitgesproken ontstekingsremmend effect, er wordt ook gezegd dat het de urinezuurspiegels merkbaar verlaagt.

Meer huismiddeltjes tegen jicht: Warme ricinusolie, honing, kurkuma, actieve kool, saffloer, mariadistel, duivelsklauw, een iepenblad, brandnetel- of paardenbloemthee, selderij, ananas, tarwegras, olijfolie, versgeperste sappen van wortel, rode biet en komkommer.

Brandnetel is ook een uitstekend ontgiftingsmiddel

jicht huismiddeltjes brandnetel thee

Volgens het laatste onderzoek kan boerenkool ook met mate worden genoten bij jicht

boerenkool als huismiddeltje tegen jicht

Papaya kun je ook regelmatig consumeren

papaja goed tegen jicht

Selderij heeft een gunstig effect op je urinezuurgehalte

Ontdek selderij als huismiddeltje tegen jicht

Alle citrusvruchten worden warm aanbevolen bij jicht

vitamine c als huismiddeltje tegen jicht