Niet voor niets wordt vitamine D de zonnevitamine genoemd: als de zon op onze huid schijnt, maakt ons lichaam de waardevolle voedingsstof aan. Zonder hem zouden we er behoorlijk oud uitzien – in de ware zin van het woord! Vitamine D is van vitaal belang, het beschermt onze gezondheid. En onze schoonheid. We dekken de meeste vitamine D-behoeften door in de zon te tanken. Als er geen lichtvoorziening is, zullen sommige voedingsmiddelen en, indien nodig, voedingssupplementen helpen. Als we altijd letten op een goed gevulde vitamine D-winkel, dan profiteren we van deze tien voordelen:

vitamine d maakt je op verschillende manieren gezond en mooi

1. Stabiele botten

Vitamine D vervult de belangrijkste functie voor onze botten: zonder de voedingsstof verliezen de botten hun kracht. Als gevolg hiervan ontwikkelen zich botziekten zoals osteomalacie en neemt het risico op osteoporose toe. Ook kinderen hebben vitamine D nodig voor hun groei: als de vitamine ontbreekt, kan rachitis ontstaan. De botten worden zacht en vervormen gemakkelijk.

2. Sterke verdediging 

Het immuunsysteem maakt het duidelijk, dat vitamine D als basis voor gezondheid dient: Het mobiliseert killercellen die ziekteverwekkers of reeds aangetaste cellen aanvallen en in het beste geval uitroeien. Zo beschermt vitamine D tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep.

3. Vecht tegen kanker

Sommige onderzoeken leveren bewijs dat vitamine D zelfs nuttig is bij het voorkomen en bestrijden van kanker: terwijl vitamine D-tekort de ontwikkeling van gevaarlijke tumoren zou bevorderen, kan een adequate toevoer van vitamine D de groei van kankercellen stoppen.

4. Ontstekingsremmend

Allergiepatiënten hebben ook baat bij de zonnevitamine: het kan ontstekingsreacties vertragen die met name optreden bij astma, verschillende allergieën en auto-immuunziekten zoals psoriasis.

5. Vlekkeloze huid

Over psoriasis gesproken: de onaangename huidveranderingen zouden ook verlichting van vitamine D moeten ervaren. Direct zonlicht en crèmes en supplementen die vitamine D bevatten, kunnen de symptomen van de huidziekte, zoals jeukende schilfering, verbeteren.

6. Gebruinde teint

Bij gezonde mensen doet vitamine D de rest voor de huid – we houden immers van een gebruinde teint. Zonnebaden is zelfs essentieel om de lichaamseigen vitamine D-reserves op te frissen. U kunt hiervoor zonbescherming weglaten. Maar wees voorzichtig: overmatige blootstelling aan de zon is een gevaar voor de gezondheid omdat het kan leiden tot huidkanker. Dat is waarom de zelfbeschermingstijd van de huid let goed op en geniet goed gedoseerd van de zon.

7. Vol haar

Veel vrouwen en mannen dromen van vol haar. Maar in plaats van groeimiddelen te gebruiken, moet u liever uw vitamine D-voorraad aanvullen: de voedingsstof bevindt zich in gezonde haarzakjes, die verantwoordelijk zijn voor de groei.

8. Gezonde bloeddruk

Ook ons ​​hart heeft baat bij vitamine D: het kan de bloeddruk verlagen en daardoor de hartfunctie verbeteren. Als de voedingsstof ontbreekt, worden bepaalde signaalroutes ingeschakeld, wat leidt tot verharding van de bloedvaten en verhoogde bloeddruk. Volgens een Deens onderzoek zou een gezond vitamine D-gehalte in het lichaam zelfs het sterftecijfer door een hartaanval moeten verminderen.

9. Nuttig bij diabetes

Diabetici voelen ook de kracht van de zon vitamine: Bij diabetes type 2 stimuleert een hoog vitamine D-gehalte in het bloed de insulineproductie en zorgt ervoor dat de cellen het belangrijke hormoon beter opnemen.

10. Extra geluk

Last but not least: vitamine D maakt ons gelukkig. Als we zonnebaden maakt ons lichaam endorfine aan – deze gelukshormonen zorgen ervoor dat we ons helemaal verzadigd voelen. Daarom speelt de zonnevitamine ook een grote rol bij de behandeling van depressie. Wie het geluk aan zijn (zonnige) kant heeft, blijft lang gezond en mooi!