Basiskennis over de specerijen en kruidenmengsels

De moderne mens heeft geen tijd, maar wil veel afwisseling ervaren en genieten. Dat geldt voor alle levensgebieden, maar ook voor koken. Wil je lekker eten, eet dan altijd iets anders, dat is gezond maar ook super lekker. Maar je hebt niet altijd tijd om compleet nieuwe recepten uit te proberen. Wat zou je kunnen doen om tijd te besparen en tegelijkertijd altijd iets anders en lekkers op tafel te zetten? De specerijen en kruidenmixen kunnen een gerecht omtoveren tot iets heel anders. Kip is een prachtig voorbeeld. Dit zeer smakelijke en gezonde vlees wordt in praktisch alle culturen over de hele wereld gegeten. Maar op de een of andere manier smaakt het overal anders. Dit komt vooral door de kruiden en kruidenmengsels die gebruikt zijn om de kip te bereiden.

Mix de kruiden zelf

Kruidenmixen gezondheidsreceptideeën mix kruiden

Daarom willen we je vandaag de beginselen van het gebruik van kruiden leren. Zo bereid je met relatief weinig inspanning nieuwe gezonde gerechten voor elke lunch en diner. Specerijen maken ook iets speciaals van desserts. Je kunt deze ook toevoegen aan sommige soorten ontbijt.

Indiase kruiden zijn wereldwijd bekend

Spice Blends Gezondheid Recept Ideeën Mengen van Indiase kruiden

Gezondheid uit de natuur

Kruidenmengsels Gezondheid Receptideeën Indiase kruiden

Vind de juiste maat

De belangrijkste regel bij het gebruik van kruiden is om de juiste hoeveelheid te vinden. Dit verschilt van persoon tot persoon, van cultuur tot cultuur en van gelegenheid tot gelegenheid. In onze traditionele keuken zijn de kruiden meestal een subtiele smaakversterker. De oosterse en Aziatische gerechten zijn daarentegen veel pittiger. Dit geldt ook voor sommige andere exotische voedingsmiddelen, zoals de Mexicaanse keuken. Het is niet toevallig dat het bekende gerecht “Chili con Carne” (vertaald: Chili met vlees) heet en niet andersom, bijvoorbeeld “Carne con Chili” (vertaald: Vlees met Chili).

Bereid het Mexicaanse kruidenmengsel

Spice Blends Health Zelf Mexicaanse kruidenmix maken

Kruidenmixen voor het dagelijks leven

De meeste kruiden hebben gunstige eigenschappen. Tegelijkertijd zijn ze meestal niet bepaald ongevaarlijk voor de maag als ze in te grote hoeveelheden en te vaak worden geconsumeerd. De bekende kruidenmengsels zijn een gevaar voor mensen die problemen hebben met het maag-darmstelsel. Ze veroorzaken nog meer problemen als je ze te vaak eet.

Mengsels van kruiden bestaande uit drie componenten zullen je lichaam goed doen 

Kruidenmixen Gezondheid Receptideeën maak zelf hete kruidenmixen

Voor het dagelijks leven zou het voldoende zijn als je kruidenmixen uit maximaal drie elementen zouden bestaan. Geen van beide kruiden mag de smaak van de andere onderdrukken, maar ze moeten elkaar goed aanvullen.

Als u gastro-intestinale problemen heeft, is het beter om gekruid voedsel te vermijden

Kruidenmixen Maak je eigen hete kruidenmix

Zo werkt het: Gebruik het kruid met de meest intense smaak als uitgangspunt. En de andere twee soorten kruiden die u kiest, zodat u de smaak ontwikkelt volgens uw voorkeuren. In de praktijk heb je veel speelruimte. Afhankelijk van hoe en met welke extra kruiden je aan een hoofdkruiden toevoegt, kan de smaak zachter of intenser zijn.

Wees ontspannen over de groene kleur

Voor elke maaltijd moet je een beetje onderzoek doen om erachter te komen wat beter bij wat past. Dit is in de praktijk echter niet altijd mogelijk. Soms moet je gewoon iets on-the-fly bereiden en toch wil je dat lunch of diner iets bijzonders is. Bij twijfel kun je gewoon een paar groene kruiden door elkaar mengen. Het resultaat is in de regel altijd een goede smaak.

Gezonde mix van groene kruiden

Kruidenmixen Gezondheid Zelf groene kruidenmix maken

Zoete kruiden combineren

Het combineren van zoete kruiden is iets voor gevorderde koks. Het gaat er hier om of de hoofdsmaak iets subtieler of intenser moet zijn. In het eerste geval moet je gewoon zo weinig mogelijk van deze specerij toevoegen. Aan de andere kant, als je het hoofdpersonage wilt benadrukken, combineer het dan met zwarte peper. Het heeft het vermogen om de smaak van de zoete kruiden te verbeteren.

Speciale kruidenmix voor pompoentaart

Kruidenmixen Gezondheid Receptideeën Maak je eigen kruidenmix

Voorbereiding voor de kerstkoekjes

Kruidenmixen gezondheid maak zelf zoete kruidenmixen

Zoete kruidenmix met kaneel

Kruidenmengsels Gezondheid Receptideeën Zelf kruiden mengen

Hete kruiden combineren

Vuistregel hierbij is dat de hoeveelheid kruiden voldoende moet zijn om de smaak van de andere producten niet te onderdrukken. Uitzonderingen zijn enkele exotische gerechten waarin het kruid het hoofdbestanddeel van het gerecht is. Denk aan ons voorbeeld met de chili con carne die we aan het begin noemden?

Maak je eigen hete kruidenmengsel

Kruidenmixen online gezondheidsreceptideeën kruiden warm eten

Kerriepoeder met chili

Kruidenmengsels Gezondheid Receptideeën Heet Kruidenmengsel Kerriepoeder

Hete peper

Kruidenmixen Gezondheid Zelf Cajun kruidenmix maken

Laurierblaadjes, marjolein, lavas

Deze drie gaan heel goed samen met exotische kruiden. Om deze reden is het goed om ze in huis te hebben als je verschillende pogingen in de oosterse of Zuid-Amerikaanse keuken wilt proberen.

Er zijn zeker veel meer gecompliceerde kruidenmixen. Ze bevatten verschillende elementen en je kunt er echt indruk mee maken op je gasten. Als je er niet veel ervaring mee hebt, is het beter om te beginnen met meer bescheiden experimenten en maximaal drie kruiden met elkaar te combineren. Na verloop van tijd ontwikkel je een gevoel voor de eigenschappen van elk en het risico om mis te gaan met meer gecompliceerde kruidenmengsels neemt af.

Het mysterieuze ingrediënt van hartige gerechten

Kruidenmixen Gezondheid Mediterrane keuken Maak je eigen kruidenmix Gezondheid kruidenmixen Receptideeën om gezonde kruidenmixen te bereiden

Kruidenmengsels Gezondheid Receptideeën Kruidenmengsel

Zelf kruidenmixen maken online health kruidenmix Kruidenmixen online gezondheidsreceptideeën mix kruiden Kruidenmixen hete kruiden Maak je eigen kruidenmixKruidenmixen zelf Marokkaanse kruidenmixen maken