In tijden van Covid-19 overspoelt het dagelijks leven ons met veel moeilijkheden en uitdagingen. Hoewel stress nuttig kan zijn in een gematigde en gecontroleerde dosis, wordt het snel een probleem wanneer de niveaus worden verhoogd. Dan verstoort het de mentale en fysieke balans van het lichaam, leidt het tot hoofdpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, verlies van eetlust of vice versa, stress-eten en vele andere gezondheidsproblemen. In feite is minstens 75% van alle ziekten te wijten aan stress. Gelukkig hoef je waarschijnlijk geen speciale antidepressiva te nemen om van stress af te komen. De natuur biedt een effectief alternatief dat zich door de eeuwen heen keer op keer heeft bewezen – citroenmelissethee.

Dit geneeskrachtige kruid wordt al sinds de oudheid gebruikt voor alle ziekten die worden veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel. Tegenwoordig is het te vinden in elke supermarkt en reformwinkel. De eigenschappen ervan worden echter vaak onderschat. In het artikel van vandaag delen we de belangrijkste wetenschappelijk bewezen eigenschappen van citroenmelisse en hoe je het het beste zelf kunt bereiden.

Melissa ruikt heerlijk naar citrus en is nauwelijks te verwarren met een andere medicinale plant

Citroenmelisse thee - immuniteit en psyche versterkt door de gaven van de natuur.Kruidenbalsem vers

Zowel in de tuin als thuis groeit hij zonder problemen

Citroenmelisse thee - versterkt de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur kamerplant potplant balsem

Citroenmelisse thee - immuniteit en psyche door de gaven van de natuur versterken verse balsem uit de tuin

Citroenmelisse thee - versterkt de immuniteit en psyche door de geschenken van de natuur verse kruiden glas

Botanische eigenschappen van de medicinale plant citroenmelisse

Botanisch gezien is citroenmelisse een meerjarige, kruidachtige plant met een relatief pretentieloos klimaat. Het is voornamelijk inheems in het oostelijke Middellandse Zeegebied, Zuid-Europa en West-Azië, maar kan ook goed gedijen in potten of kruidentuinen. De citroenmelisse is snel te herkennen aan zijn lichte haren en kleine witte, gele of roze bloemen.

De bladeren zijn qua vorm vergelijkbaar met die van munt, maar hebben een uitgesproken citroenaroma, daarom wordt de plant al sinds de oudheid als smaakstof gebruikt. Verse en gedroogde bladeren worden verwerkt tot thee, kruidenlikeuren, sauzen, salades, cosmetische producten, etc. Op culinair gebied benadrukt bijvoorbeeld citroenmelisse de smaak van mediterrane visgerechten.

Wil je zelf citroenmelisse oogsten in de natuur of in je eigen kruidentuin, dan moet je dit in de zomer voor de bloei doen. Na de bloeiperiode verliest het geneeskrachtige kruid veel van zijn karakteristieke aroma en voedingsstoffen.

Hoe meer je de plant snoeit, hoe sneller de nieuwe scheuten zullen groeien

Citroenmelisse thee - versterk de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur balsem tuin plant pot kruiden

Italiaanse pesto met verse citroenmelisse

Citroenmelisse thee - immuniteit en psyche versterkt door de geschenken van de natuur pestosaus Italiaanse receptideeën

Verfrissende zomerlimonade met perzik

Citroenmelissethee - immuniteit en psyche versterkt door de gaven van de natuur Limo-smoothie met balsem

Nuttige eigenschappen van citroenmelissethee

De belangrijkste heilzame ingrediënten van citroenmelisse zijn te vinden in de aromatische bladeren. Deze omvatten vitamine C, caroteen, oleanolzuur, fenolcarbonzuurderivaten zoals rozemarijnzuur en essentiële oliën zoals citronellal, citral, linalool, myrceen en geraniol..

Zo is citroenmelisse een sterk middel tegen stress en heeft het een algemeen positief effect op het zenuwstelsel. Het heeft een positief effect op ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, aandachtstekort- en hyperactiviteitsstoornissen (ADHD), depressie, hysterie, slapeloosheid, melancholie, migraine, enz. Citroenmelissethee bevordert het concentratievermogen, verbetert de stemming en belooft zelfs jeugd- eigenschappen verlengen. In de geneeskunde wordt citroenmelisse gebruikt om hoge bloeddruk en de symptomen ervan te verlichten.

Bovendien hebben de ingrediënten een antimicrobieel en antiviraal effect. Het geneeskrachtige kruid kan uitstekend gebruikt worden tegen verkoudheid en griep. Ook helpt dagelijks mondwater met citroenmelissethee bij het wegwerken van een slechte adem en de bacteriën die deze veroorzaken. Als zalf in de huid gewreven, verlicht citroenmelisse ook spier- en gewrichtsontstekingen en helpt het je sneller van herpes af te komen.

Citroenmelisse is aromatisch, gezond, lekker en veelzijdig

Citroenmelisse thee - versterkt de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur kruidenthee verse tuin

Kruidenboter met citroenmelisse, basilicum en rozemarijn

Citroenmelisse thee - versterkt de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur kruidenboter gezond lekker

Zelf citroenmelisse thee en zalf bereiden

Als je zelf citroenmelisse wilt oogsten en drogen, is het noodzakelijk dat je een paar regels volgt om de heilzame ingrediënten erin te behouden. U mag de plant bijvoorbeeld niet wassen voordat u deze droogt. De vers geplukte bladeren hoeven alleen maar te drogen op een schaduwrijke en goed geventileerde plaats bij een gemiddelde temperatuur van 30-35 graden. De delen van de plant zijn goed gedroogd als ze snel afgeven als ze worden geschud en nog steeds hun karakteristieke citroenaroma afgeven als ze worden gepureerd. Bewaar de droge citroenmelisse op een droge, lichtbeschermde plaats in een papieren zak of glazen pot. Indien correct bewaard, zijn de bladeren enkele maanden houdbaar.

Zand-leemachtige grond, halfschaduw en matige hoeveelheden water – zo voelt citroenmelisse goed aan

Citroenmelisse thee - versterk de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur Herken en oogst balsem

Je kunt natuurlijk ook een automatische dehydrator gebruiken

Citroenmelissethee - versterk de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur droge balsemkruiden op de juiste manier

Citroenmelisse thee - thee met droge balsembladeren versterkt de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur

Citroenmelisse thee maken is relatief eenvoudig. De meest intense smaak en aroma en het beste effect op het lichaam worden bereikt in de verhouding van 1 theelepel bladeren op 100 ml kokend water. Na ongeveer 30 minuten afgedekt door een zeef zeven en genieten. Je kunt tot 2-3 kopjes citroenmelisse thee per dag drinken, bij voorkeur ‘s avonds voordat je naar bed gaat.

Citroenmelisse thee - versterkt de immuniteit en psyche door de geschenken van de natuur, frisse zomerdrank

Om zelfgemaakte balsemzalf te bereiden, maalt u eenvoudig een half handvol droge bladeren samen met 2 eetlepels vaseline. Roer tot je een homogeen mengsel krijgt en laat de zalf 2 dagen trekken op een donkere en warme plaats. Dan is het klaar.

Als je wilt experimenteren met verschillende ingrediënten in je recepten, is het belangrijk om intens geurende planten zoals munt, nootmuskaat en gember te vermijden. Citroenmelisse kan prachtig gecombineerd worden met lavendel, basilicum en andere delicate kruiden.

Aromatische balsemzalf met lavendel – een geweldig cadeau voor de koude maanden van het jaar

Citroenmelisse thee - versterk de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur

Houd er rekening mee dat citroenmelisse, net als alle andere geneeskrachtige kruiden, verschillende effecten kan hebben en niet zonder bijwerkingen is als het te veel wordt geconsumeerd. Het is dus aan te raden om hier vooraf over te overleggen met uw huisarts.

Verse citroenmelisse wordt ook gebruikt in soepen

Citroenmelisse thee - versterk de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur courgettesoep citroenmelisse

Zo ben je snel van de stress van alledag af

Citroenmelissethee - versterk de immuniteit en psyche door de gaven van de natuur limonadebalsemcitroenen

Citroenmelisse thee - immuniteit en psyche versterkt door de gaven van de natuur limonade koude thee koude thee

Geef veel recepten een licht citroenaroma zonder citrusvruchten toe te voegen

Citroenmelisse thee - immuniteit en psyche versterkt door de gaven van de natuur smoothie bessen met citroenmelisse

Citroenmelisse thee - immuniteit en psyche versterkt door de geschenken van de natuur sorbetijs met kruiden

Citroenmelisse thee - immuniteit en psyche versterkt door de gaven van de natuur kruidenkoekjes heerlijk gezond