Lenzen zijn gezond voor een aantal lichaamsprocessen en organen. Ze verbeteren de spijsvertering, versterken het hart, bevorderen de controle over de ontwikkeling van diabetes en obesitas. Linzen zijn uitermate gezond voor zwangere vrouwen en ouderen. Ze dienen als profylaxe tegen atherosclerose en houden het zenuwstelsel intact. Met linzen kunnen super lekkere en originele gerechten worden bereid. Maar weet jij precies hoe je linzen kookt? Er zijn verschillende soorten en dienovereenkomstig verschillende bijzonderheden. Ze zijn ook geschikt voor verschillende recepten. Lees meer hierover en andere spannende feiten over lenzen in het volgende artikel.

Bruine linzen bevatten een grote hoeveelheid waardevolle vitamines en vezels

Ideeën voor bruine linzen Koken met linzen

Voorbereiding voor koken en receptideeën

We konden linzen relatief gemakkelijk koken, ongeacht het type. Het schoonmaken hiervan levert een zekere moeilijkheid op: soms zitten er stenen en ander vuil tussen de linzenkorrels. In de tussentijd worden de lenzen echter schoongemaakt voordat ze worden verpakt.

Bij het koken moet je altijd de verhouding 1: 2 aanhouden, dus je hebt twee kopjes water nodig om bijvoorbeeld een kopje linzen te koken. De verschillen zitten vooral in de kooktijd. Bovendien kunnen sommige soorten te gaar zijn en andere helemaal niet. Dit maakt ze geschikt voor verschillende recepten in verschillende mate.

Beluga linzen zijn ideaal voor lekker eten

Heerlijke sla-linzen koken

Receptideeën

Voordat we beginnen met de kooktips, willen we je graag een overzicht geven van de veelvoorkomende ideeën voor linzenrecepten. Van oudsher kennen we allemaal de linzensoepen. Afhankelijk van de kruidenmix en het soort bereiding kunnen deze uiteindelijk heel anders smaken. Warme salades zijn behoorlijk actueel. Je kunt linzen ook gebruiken om vegetarische en veganistische gehaktballen te bereiden. Om dit te doen, kun je ze combineren met rijst, aardappelen en veel groenten en kruiden.

Vegetariërs kunnen linzen combineren met andere eiwitbronnen om het vlees te vervangen

Linzen koken gezonde linzen

Bruine linzen koken

Bruine linzen zijn misschien wel de meest voorkomende. Ze komen uit Egypte en behoren tot de oudst bekende variëteiten. Bruine linzen worden vrij gemakkelijk gekookt, wat soms een nadeel kan zijn. Ze kunnen echter snel overkoken. Om dit te voorkomen, voeg je een beetje olie toe aan het water en kook je dit niet langer dan 20 minuten.

Linzenpasta’s met curry – een op Azië geïnspireerd gerecht

Linzen koken curry-ideeën

Rode linzen koken

Rode linzen hebben eigenlijk een bruine schil, maar de schil wordt verwijderd voordat deze wordt verpakt. Ze zijn geschikt voor mensen die alles wat moeilijk te verteren is vermijden. Een groot deel van de ballast en andere waardevolle stoffen bevindt zich echter in de huid van de lenzen en een deel daarvan gaat dan verloren. Dit geldt ook voor de andere soorten gepelde linzen. Desondanks blijft het aandeel waardevolle mineralen, vitamines en andere stoffen zeer hoog.

Vegan gehaktballen met linzen zijn een erg lekker en origineel gerecht

kook geweldige heerlijke gehaktballen linzen

Gepelde linzen hebben minder tijd nodig om te bereiden dan de andere soorten. Als u bijvoorbeeld een soep wilt bereiden, is maximaal tien minuten voldoende. Om ervoor te zorgen dat dergelijke linzen niet uiteenvallen in een soep, voegt u ook in dit geval een beetje olie toe. Eenmaal gekookt, zijn ze ideaal voor vegetarische taarten, puree en roomsoepen. Deze variëteit is vooral populair in Rusland, India en Turkije. In de Arabische keuken worden rode linzen gecombineerd met rijst en in de Noord-Europese keuken – met champignons.

In sommige landen worden linzengerechten geserveerd als ontbijt Linzen koken een heerlijk idee voor soepen

Zwarte linzen

Vanwege hun kleur worden zwarte linzen ook wel “beluga” genoemd. Ze bevatten meer antioxidanten dan enig ander type linzen. Daarom hebben ze bij gezondheidsbewuste mensen het imago van superfood. Bruine linzen hebben een veel langere kooktijd dan andere soorten – ongeveer drie kwartier. Controleer na 30 minuten of ze al doorweekt zijn. Dan zou je eventueel de kookplaat de laatste 15 minuten op een lagere temperatuur kunnen zetten. Beluga linzen zijn perfect voor salades! U kunt ze onder andere aanbieden aan uw gasten op evenementen. Dus je hebt iets origineels, Elegant en gezond op tafel.

In Spanje en andere landen worden vaak verse ingrediënten zoals uien aan soepen toegevoegd

Linzen koken Russische eenvoudige receptideeën

Groene linzen koken

Groene linzen komen oorspronkelijk uit de Franse keuken. Ze worden gekenmerkt door hun aroma en licht nootachtige smaak. Momenteel worden ze het meest geteeld in Italië en Noord-Amerika. Deze linzen zijn geweldig voor het maken van soepen en salades. Ze hebben een gemiddelde kooktijd van ongeveer 30 minuten. Groene linzen kunnen niet te gaar worden.

Linzen zijn een veel voorkomende bijgerecht bij vis in veel landen

Linzen koken ideeën voor bijgerechten

Linzen voor meer variatie in de keuken

Wist je dat mensen al meer dan 9.000 jaar linzen eten? Naast de genoemde soorten zijn er nog andere! Je zou er soepen en salades van kunnen maken in allerlei kleuren, ook paars. Linzen zijn er ook in verschillende maten, wat veel creatieve mogelijkheden biedt voor het puur visuele effect van de gerechten. Er is ook het volgende voordeel: bijna elk land heeft zijn eigen receptideeën met linzen! Je zou er inspiratie en ideeën uit kunnen halen en op een originele manier kunnen voorbereiden. Probeer er een paar en bedenk ook je eigen originele receptideeën met linzen!

Nog een goede vegan pasta gemaakt van linzen

Linzen koken heerlijke en gezonde receptideeën

Rijst en linzen zijn een vullende maaltijd vol gezonde stoffen

Linzen koken rijst en linzen - geweldige smaakstoffen

Rode linzen zijn een goede keuze voor mensen met een gevoelige maag

Linzen koken rode linzen

Een heerlijke Mediterrane salademix met bruine linzen 

Linzen koken erg lekker gerecht

De groene linzen zijn, net als de zwarte, populair onder liefhebbers van lekker eten

Linzen koken vegetarische receptideeën

In noordelijke landen worden linzen vaak gecombineerd met paddenstoelen

Russische keuken linzen koken

Je kunt ook je eigen heerlijke ideeën bedenken!

Tomatensalade koken met heerlijke linzen