Is dat je al eens overkomen? Je kijkt ontspannen naar de blauwe lucht of de zee en merkt nog steeds vervelende pluisjes op. Of kleine, transparante vlekjes vliegen in je gezichtsveld. Ze doen geen pijn, maar ze zijn ook niet bijzonder comfortabel, omdat ze je heldere zicht vertroebelen. Allereerst: hetzelfde gebeurt met veel andere mensen en dit fenomeen is niet ongewoon. Het heet zo mooi: Mouches volantes (Frans voor “vliegende muggen”) en zou eigenlijk geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat er precies achter deze klachten schuilgaat, waar u aan moet denken en hoe u ze kunt behandelen..

De pluisjes in het oog zijn vooral merkbaar op lichte, monochrome achtergronden

mouches drijvers luchtmening

Wat zijn eye floaters?

In de Engelssprekende wereld wordt deze wijdverbreide visuele stoornis ook wel “floaters” genoemd. Experts kennen het als glasvochtdekking. Omdat deze naam eigenlijk de reden verklaart voor dit oogfenomeen, dat zich in het glasvocht van het oog bevindt. Namelijk: onze oogbollen bestaan ​​uit het zogenaamde glaslichaam, dat een transparante, geleiachtige substantie heeft.

Deze bestaat op zijn beurt voor 98% uit water. Andere componenten zijn ook hyaluronzuur en een fijne netwerkstructuur gemaakt van collageenvezels. Na verloop van tijd, dat wil zeggen, naarmate je ouder wordt, beginnen deze vezels samen te klonteren en krimpt het hele collageennetwerk langzaam. Deze klonten werpen schaduwen op het netvlies, die heen en weer drijven. We nemen ze dan waar als zwevende vlekken of pluisjes in ons gezichtsveld.

Zo zijn onze ogen gestructureerd

mouches floaters oogstructuur

In principe worden floaters als ongevaarlijk beschouwd. Voorzichtigheid is echter geboden als deze plotseling groter of te veel worden, of als u lichtflitsen in uw oog krijgt. Ga dan direct naar de oogarts en laat u onderzoeken. Een bezoek aan de dokter is in het algemeen niet schadelijk voor visuele stoornissen van welke aard dan ook. Dit is de enige manier om ernstige ziekten uit te sluiten, zoals netvliesletsels of zelfs loslating.

Ook in dit geval is een bezoek aan een oogarts altijd de moeite waard

Mouches volantes veroorzaken ondoorzichtigheid van het glasvocht

Wat zijn de oorzaken van een dergelijke ondoorzichtigheid van het glasvocht??

Zoals hierboven vermeld, is de belangrijkste oorzaak van floaters leeftijdsgebonden. Experts leggen uit dat de dichtheden in het glasvocht voornamelijk te wijten zijn aan normale verouderingsprocessen. Het treft echter ook vaak jongere mensen en zelfs kinderen. In dergelijke gevallen kan dit te wijten zijn aan genetische oorzaken of een overmatige belasting van de ogen, bijvoorbeeld bij het werken op een scherm. In principe komt glasvochttroebelheid ook veel vaker voor bij bijziende mensen.

Neem daarom regelmatig pauze bij het werken op het scherm

mouches drijvers urschen pc werk

Wat voor behandelingen zijn er??

Glasvochtverwijdering is de meest ingrijpende oplossing, wat eigenlijk een ingewikkelde operatie is. Dit gebeurt echter alleen in zeer ernstige gevallen en brengt veel risico’s en bijwerkingen met zich mee. Er is echter een relatief nieuwe procedure die zou moeten helpen. Het is een moderne lasermethode die volledig pijnloos is, maar toch niet vergoed wordt door zorgverzekeraars. Het heeft zich nog niet zo goed bewezen en wordt nog steeds als niet geheel ongevaarlijk beschouwd, omdat bijwerkingen niet kunnen worden uitgesloten. Als er geen andere oogaandoeningen zijn, moet u echt twee keer nadenken over het nemen van het risico.

Bijziendheid wordt vaker beïnvloed door floaters

Mouches floaters symptomen veroorzaakt behandeling

Natuurlijke remedies en tips

Hoewel er nog steeds geen wetenschappelijke studies over zijn, melden veel patiënten verschillende natuurlijke maatregelen en trucs die hen aanzienlijke verlichting bieden in het geval van glasvochtopaciteit. De meeste gaan ook over het voorkomen van floaters.

 • Neem hyaluronzuur als capsules of gebruik het als oogdruppels;
 • meer antioxidanten consumeren;
 • voer regelmatig detoxkuren uit;
 • Verhoog omega-3-vetzuren in voedsel;
 • Vitamine C en zink;
 • drink meer water.

Een paar keer snel naar links en rechts kijken zou ook verlichting moeten geven

mouches floaters veroorzaakt behandeling

Daarnaast zouden enkele klassieke oogoefeningen ook moeten helpen, in ieder geval op korte termijn. Evenals de volgende trucs:

 • vermijd thuis witte of lichte, monochrome muren;
 • verf de muren met gedempte kleuren of behang ze met patroonbehang;
 • richt je huis in met meer muurschilderingen, planten en andere getextureerde woonaccessoires;
 • draag een donkere of gepolariseerde zonnebril in de brandende zon of sneeuw;
 • oefen ontspanningstechnieken zoals autogene training of progressieve spierontspanning.

Bij zo’n mooie panoramafoto is de bewolking nog vervelender

prachtig panorama met mouches floaters

Het verschil is best groot

panorama met en zonder drijvers

Het goede nieuws: experts adviseren om de hersenen simpelweg de tijd te geven om aan de floaters te wennen. Het is zeer intelligent en aanpasbaar en zal op de lange termijn leren om de vervelende glasvochttroebelingen te negeren. Bovendien verdwijnen deze na verloop van tijd langzaam uit het centrum van je gezichtsveld, doordat het collageennetwerk in het glasachtig lichaam nog meer krimpt.

Maar laat dat je niet storen!

mouches drijvers pluisjes in het oog

Dus je kunt dit alles beter met je oogarts verduidelijken om aan de veilige kant te blijven en laat je niet naar beneden slepen door een paar “vliegende muggen”!

Geniet van je tijd en je leven!

Geniet van je vakantie ondanks mouches floaters