Als uw arts zegt dat u het zout uit uw dieet moet verwijderen, weet u waarschijnlijk niet hoe u het zout moet vervangen of hoe u van voedsel en gerechten zonder zout kunt genieten. Het is eigenlijk moeilijk om zonder zout te gaan, omdat het in zoveel voedingsmiddelen zit. Maar raak alsjeblieft niet in paniek! Koken zonder zout kan best lekker zijn. Er zijn verschillende manieren om het zout te vervangen, zoals het gebruik van zoutvervangers, die meestal natriumchloride verwisselen voor kaliumchloride. Maar er is ook een natuurlijke manier om het zout te vervangen door verschillende kruiden en specerijen. Lees meer en vind de beste zoutvervanger voor jou…

Hoe kun je zout vervangen??

Zoutvervangers eten minder zout hartgezondheid gezond eten

Koken zonder zout is mogelijk

Zoutvervangers verbruiken minder zout en koken zonder zout

Waarom zijn zout en zoutvervangers ongezond??

Zout is niet ongezond. Integendeel, je lichaam heeft zowel natrium nodig, dat in zout zit, als kalium, dat in zoutvervangers zit. Beide chemische elementen zijn verantwoordelijk voor het in en uit alle cellen pompen van vloeistof.

Door het juiste natriumgehalte kunnen uw spieren samentrekken en uw zenuwen activeren. Ze reguleren ook het vochtgehalte om uitdroging te voorkomen.

Zout kan wel degelijk gezond zijn, maar in kleine hoeveelheden

Zoutvervangers Minder zout consumeren is gezond

Optimale kaliumspiegels zijn essentieel voor het normaal functioneren van het hart, de spieren en de zenuwen. Maar de balans tussen de twee mineralen is erg delicaat en het is gevaarlijk om te veel natrium (zout) of kalium (zoutvervangers) in te nemen..

Een uitgebalanceerd dieet is de sleutel tot een goede gezondheid

Zoutvervangers eten minder zout voedsel

Als u bijvoorbeeld te veel zoute voedingsmiddelen eet, zal overtollig vocht zich gaan ophopen in uw bloedbaan. Je nieren kunnen niet alle vloeistof uitfilteren, dus de vloeistof blijft in je bloedvaten en oefent druk uit op hun wanden. Na verloop van tijd kan deze hoge bloeddruk leiden tot nieraandoeningen, hartaandoeningen en beroertes.

Om deze redenen is het zinvol om een ​​gezonde zoutvervanger te zoeken. Kruiden en specerijen zijn hier echter ideaal voor.

Minder zout consumeren

Zoutvervangers verbruiken minder zout Hartgezondheid

Kruiden- en specerijenmengsels als zoutvervanger

Je kunt zout vervangen door een verscheidenheid aan kruiden en specerijen, evenals citroensap en gearomatiseerde azijn. Veel kruiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor je voeding gezonder en nóg lekkerder wordt. Je kunt ook kruidenmixen toevoegen aan marinades en eenvoudig paneermeel. Het is goed om te weten dat kruiden, citroensap en azijn de vorming van giftige stoffen bij het grillen verminderen.

Mix verschillende kruiden en specerijen door elkaar

Kookzoutvervangers zonder zouthartgezondheid

Zoutvrije kruidenmixen koop je gemakkelijk in de supermarkt. Of, nog beter, maak je eigen zoutvervanger. Er zijn veel recepten voor verschillende combinaties van zoutvrije kruiden die je zelf kunt maken. En in het volgende willen we een van hen aan u voorstellen.

Zo smaakt het eten nog lekkerder

Zoutvervanger gezond eten hartgezondheid

Zelf zoutvervangers maken

Maak je eigen mix van kruiden en specerijen:

  • 1 theelepel gedroogde basilicum, oregano, marjolein, tijm en dille
  • ¼ theelepel elk van de bonenkruid, salie, ui en knoflookpoeder
  • 1/8 theelepel gember

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en gebruik als zoutvervanger.

Gezondheid uit de natuur

Zoutvervanger Minder zout consumeren Bereid een kruidenmengsel

Wat kun je nog meer als zoutvervanger gebruiken??

Kruiden en specerijen kunnen uw smaakpapillen echt verwennen en uw maaltijden afwisselen. Bovendien zijn ze veel gezonder en gunstiger voor de gezondheid van je hart dan zout. Maar er zijn andere manieren waarop u op natuurlijke wijze uw zoutconsumptie kunt verminderen. Bekijk onze lijst met 5 eenvoudige ingrediënten die je zeker in je keukenkastje hebt staan. Zo vervang je moeiteloos zout.

Geniet van het drinken van citrusvruchtensap?

Zoutvervangers Minder zout consumeren Hartgezondheid Citrusschil

Kruiden en specerijen

Als je kruidenkast alleen zout en peper bevat, is het tijd om er wat meer aan toe te voegen! Zoals we net vermeldden, kan het gebruik van verse kruiden zoals basilicum, rozemarijn, munt en oregano complexiteit en frisheid toevoegen aan gerechten zonder zout. Bij kruiden is de truc om de smaak te verbeteren, de kruiden zelf te malen – rooster bijvoorbeeld hele komijnzaadjes in een pan voordat je ze in een koffiemolen maalt. Kruiden en specerijen smaken niet alleen goed, ze zijn ook goed voor je. Veel bevatten essentiële vitamines en mineralen, evenals antioxidanten die kankerverwekkende vrije radicalen bestrijden.

Kruiden zelf malen en optimaal genieten van hun versheid

Zoutvervangers Minder zout gebruiken Kruiden en specerijen

Zuur (citrussap en azijn)

Als een gerecht flauw smaakt, heeft het vaak alleen zuur en geen zout nodig. Een scheutje citroensap of een scheutje appelciderazijn geeft glans aan gerechten die echt op zout lijken.

Pers citroensap en gebruik het om de salade op smaak te brengen

Zoutvervangers verbruiken minder zout Hartgezondheid Citroensap

Of gebruik wijnazijn!

Zoutvervangers Minder zout gebruiken Azijn gebruiken

De schil van een citrusvrucht

De meest geconcentreerde smaken in een citrusvrucht zitten niet in het sap, maar in de schil. Pas op dat je niet over het witte vruchtvlees wrijft, dat is meestal behoorlijk bitter.

De schil van een citrusvrucht is gezond en rijk aan vitamines

Zoutvervangers verbruiken minder zout citroenschil

Rasp citroenschil en gebruik het om gerechten op smaak te brengen

Zoutvervangers Minder zout gebruiken Citrusschil Citroenschil

Aromatische oliën

Het gebruik van aromatische oliën zoals truffelolie of knoflookolie voegt complexiteit toe aan een gerecht zonder zout. Je kunt aromatische oliën thuis maken of ze kopen bij je plaatselijke supermarkt. Onthoud dat aromatische oliën het beste zijn voor het verfijnen van gerechten en niet om te frituren, omdat ze lichter zijn en een laag rookpunt hebben.

Aromatische oliën zijn perfect om te kruiden

Zoutvervangers verbruiken minder zout in aromatische oliën

Bier en wijn

Het gebruik van bier en wijn in uw keuken kan een hartige smaak toevoegen aan soepen, stoofschotels, sauzen en stoofschotels. Vooral de zuurgraad in wijn kan gerechten op smaak brengen, vergelijkbaar met citrusvruchten en azijn.

Probeer te koken met bier en wijn …

Zoutvervangers Minder zout drinken bij bier en wijn