Wat zijn prebiotica en wat zijn probiotica en welke rol spelen ze in onze gezondheid? Waarom horen we elke dag zo vaak van ze en hoe vaak moeten ze deel uitmaken van ons voedsel. Ondanks alle informatie zijn er nog steeds mensen die zich onzeker voelen over dit onderwerp en er meer over willen weten. Daarom willen we vandaag 10 probiotische voedingsmiddelen introduceren en toch het verschil tussen prebiotisch en prebiotisch ontdekken. Zelfs de kinderen weten dat probiotica moeten worden ingenomen na een antibioticabehandeling. Zo bouw je gezonde schimmels en bacteriën op in je eigen darmkanaal. De probiotische voeding of de preparaten houden het immuunsysteem sterk en zorgen voor een goede spijsvertering. Ook onze darmflora heeft voeding nodig en dat kennen we onder de term prebiotica.

Probiotische voedingsmiddelen – wat zijn het en waarom zijn ze zo goed voor ons?

probiotische voeding probiotica misosoep soja

10 probiotische voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor onze gezondheid

Als je het woord probiotica hoort, denk je meteen aan de tabletten die je bij de antibiotica in de apotheek koopt. Ouderen associëren het probioticum met zuivelproducten. En ons dagelijks leven is eigenlijk rijk aan voedsel dat niet alleen lekker is, maar ook gezond wordt bevonden.

Hieronder willen we de meest bekende probiotische voedingsmiddelen noemen!

De probiotica zijn belangrijk voor een goede doorstroming in het darmkanaal 

probiotische voeding probiotica in de maag

Rauwe zuurkool

Velen van ons hebben gekeken hoe zuurkool wordt gemaakt. We weten allemaal hoe goed de zuurkool smaakt. Zuurkool is eigenlijk niets meer dan witte kool die door melkzuurfermentatie wordt geconserveerd. De eeuwenoude techniek van fermentatie wordt nu in veel culturen toegepast. De kostbare kool blijft langer bewaard. Voorzichtigheid! Als je wilt profiteren van de probiotische eigenschappen van zuurkool, eet het dan rauw. Elk zuurkoolgerecht smaakt fantastisch, maar bevat geen gezonde bacteriën nadat de kool is opgewarmd.

In rauwe zuurkool zitten levende culturen die onze darmflora verrijken 

probiotische voeding probiotica zuurkool

Ingelegde komkommers

Net als bij zuurkool zitten de populaire ingelegde komkommers in een pekel waardoor ze lang houdbaar zijn. Ook hier zijn de melkzuurbacteriën aan het werk. Voorzichtigheid! De augurken die gepekeld zijn in azijn bevatten geen levende bacteriën en zijn dus niet probiotisch.

Ingelegde komkommers gefermenteerd in pekel, in plaats van de ingelegde komkommers, worden beschouwd als probiotische voedingsmiddelen 

probiotische voeding probiotica zuurkool

Hoe verser de yoghurt, hoe meer levende bacteriën erin moeten zitten

probiotische voeding probiotica yoghurt

yoghurt

De yoghurt is gemaakt van melk en dit is weer een fermentatie van de melkzuurbacteriën. Het romige melkproduct verbetert stiekem de darmflora, maar moet wel zo vers mogelijk zijn. Idealiter eet je een yoghurt gemaakt van volle melk!

Omdat appelciderazijn ook wordt geproduceerd door fermentatieprocessen, is het een van de probiotische voedingsmiddelen 

probiotische voeding probiotica appelciderazijn

Appelcider azijn

Appelciderazijn wordt ook geproduceerd door fermentatie en werd door de oude Romeinen zelfs als ontsmettingsmiddel gebruikt. Appelciderazijn heeft ook reinigende en ontgiftende eigenschappen voorgeschreven, daarom wordt het veel gebruikt in de natuurgeneeskunde en geneeskunde.

probiotische voeding probiotica appelciderazijn helder

kefir

Behalve dat het een gezonde drank van welzijn is, bevat kefir veel gezonde en goede bacteriën, mineralen en vitamines. De kefir is goed voor onze darmflora, maar ook voor de groei van botten en als bescherming tegen diverse infecties.

De kefir wordt beschouwd als een feelgood-drank, die erg gezond is en het immuunsysteem versterkt

probiotische voeding probiotica kefir paddenstoel

probiotische voeding probiotica kefir

In de Aziatische keuken vinden we fermentatie die in Europa net zo gewoon was 

probiotische voeding probiotica miso soep

Miso

In de Aziatische regio vinden we veel voedingsmiddelen en dranken die dankzij fermentatie gewaardeerd worden in termen van gezondheid. Miso is een populair ingrediënt in de Japanse keuken. De pittige pasta wordt gemaakt door rijst en granen te vergisten en heeft een specifieke smaak. De jongere generaties houden van miso omdat de pasta volledig vegan is. De Japanse misopasta is niet alleen rijk aan probiotica, maar bevat ook veel vezels en eiwitten.

De miso-pasta is een goede vondst voor alle veganisten en vrienden van gezond eten 

probiotische voeding probiotica miso pasta

Kombutcha

Nog een drankje dat heel gezond is. Kombutcha-thee is een zoete en gefermenteerde drank die meestal koud wordt gedronken. Naast het feit dat de thee probiotisch is, kan het ziekteverwekkers doden, de bloedsuikerspiegel reguleren en zorgen voor een gezonde detox.

Met de Kombutcha-drank les je je dorst en ontgift je tegelijkertijd je lichaam 

probiotische voeding probiotica kombutcha thee paddenstoel

probiotische voeding probiotica kombutcha thee

Tempeh

Tempeh kan net zo goed als vleesvervanger worden gebruikt als tofu. Het bevat veel vezels, eiwitten en mineralen, zoals kalium, fosfor en magnesium. Last but not least, tempeh is een geweldig probioticum en staat voor gefermenteerde sojabonen.

Gefermenteerde sojabonen kunnen vlees en vis vervangen en houden je maag gezond 

probiotische voeding probiotica tempeh

probiotische voeding probiotica tempeh miso eat

probiotische voeding probiotica tempeh gebakken

Pekel Kaas

Bijna alle soorten kaas zijn probiotische voedingsmiddelen en kunnen vaak worden gegeten als ze goed worden verdragen. Onze darmen zijn dol op kaas en er zijn zelfs studies die levende culturen tot in het rectum kunnen bepalen. Koe- of schapenkaas zijn kaassoorten die je gepekeld koopt en die met vers brood en een goede wijn zo snel mogelijk kunnen verdwijnen. Zorg voor een gevarieerde voeding en vertrouw op eersteklas kwaliteit!

De pekelkaas bevat voldoende probiotica die je bijna tot aan de endeldarm kunt volgen

probiotische voeding probiotica pekel kaas

Onze darmen houden van veel goede kaas 

probiotische voedsel probiotica pekel kaas mozzarella

Kimchi

De zuurkool uit de Aziatische regio wordt met de dag bekender en populairder. Het Koreaanse gerecht wordt gemaakt van Chinese kool, maar nu worden veel groenten die door melkzuurbacteriën worden gefermenteerd en op een vergelijkbare manier geconserveerd, simpelweg kimchi genoemd. Kimchi, rijk aan vitamines en voedingswaarden, wordt zelfs door Aziaten aangeboden als ontbijt.

Veel gefermenteerde groenten heten nu simpelweg kimchi

probiotische voedsel kimchi

Besteed aandacht aan de oorsprong van je eten, focus op goede kwaliteit en vooral – luister naar je lichaam! In de meeste gevallen weet hij wat goed voor hem is. Blijf gezond en versterk het lichaam door probiotische krachten, ongeacht of ze het lichaam binnenkomen via de voeding of via preparaten.

probiotische voeding probiotica zuurkool gefermenteerd voedsel

probiotische voeding probiotica zuurkool rauw