Cryosauna, ijssauna, koude sauna? Wat heeft kou eigenlijk met sauna te maken? En waarom zou dat goed zijn voor onze gezondheid? Alle vragen over vragen. In dit artikel maken we voor je duidelijk wat er achter de nieuwe gezondheids- en fitnesstrend schuilgaat. Hoe werkt een sauna of kamer en welke positieve effecten koudetherapie heeft op lichaam en geest in het algemeen. Winterbanden, pas op! Dit beïnvloedt jou zelfs, of zelfs jou het meest!

Cryosauna – het moderne type koudetherapie

koude therapie gezond effect

Wat is een cryosauna en hoe werkt het??

“Cryo” betekent “vorst” of extreme kou in het Grieks. We hoeven niet uit te leggen wat een sauna is. De meesten van jullie zullen er zeker dol op zijn en hebben ontelbare keren genoten van de gezellige warmte. In plaats van jezelf op te warmen stap je in een cryosauna om af te koelen en daarmee jezelf te verharden.

Een ijssauna ziet eruit als een moderne, cilindrische douchecabine van glanzend metaal. In tegenstelling tot een koude kamer, waar de temperatuur daalt tot -110 ° , spreekt men hier van temperaturen tot -160 ° . Deze worden bereikt met vloeibare stikstof en het lichaam wordt niet langer dan 3 minuten aan de kou blootgesteld. Hoewel dergelijke temperatuurwaarden in eerste instantie ongelooflijk klinken, kunnen ze gedurende een korte tijd vrij goed worden verdragen en er nog steeds van profiteren op het gebied van gezondheid. Dit komt mede doordat de kou in de cryosauna droog is en anders aanvoelt.

De ijssauna is niet voor niets een van de populairste fitnesstrends

cryosauna gezond cryotherapie-effect

Als u de cryosauna bezoekt, wordt u alleen gelaten in de ijscabine. Je doet je badjas uit en je mag je ondergoed aanhouden. Ook dragen zij warme bontsokken of pantoffels, gezichtsmasker en indien gewenst handschoenen. Als alternatief kunt u uw handen gewoon buiten over de bovenrand van de sauna laten. Het doel is om de ledematen van het lichaam te beschermen tegen bevriezing tot de dood. U staat nooit zonder toezicht en u kunt het proces desgewenst stopzetten. IJsauna is een moderne fysieke koudetherapie die perfect past bij de tijd van vandaag. Dit kost heel weinig tijd, je haar wordt niet nat en de make-up wordt niet uitgeveegd. Bovendien voel je je direct daarna extreem fris en kun je je dagelijkse bezigheden weer voortzetten.

Je hoofd blijft altijd buiten tijdens het saunaproces

cryosauna koude therapie gezond

Wat doet koudetherapie voor de gezondheid??

Het principe van koudetherapie is niet zo nieuw. Dit kennen we bijvoorbeeld van het ijsbaden of het wrijven van de sneeuw na een Finse sauna. Met de cryosauna wordt het effect gewoon veel sterker en intenser gevoeld. Het lichaam ervaart een extreme koude prikkel en reageert er op verschillende manieren op. Door de lage temperatuur daalt de huidtemperatuur tot nul graden. Om de inwendige organen te beschermen tegen de kou, draait het lichaam nu op hoge snelheid door meer energie en antistoffen af ​​te geven en daardoor meer antistoffen aan te maken. Tegelijkertijd krijgen de lichaamscellen veel meer zuurstof toegevoerd. Zeer belangrijk punt – de temperatuurverandering daarna. Het lichaam komt uit de koude stress met een gestimuleerde bloedcirculatie en wordt opgeladen met nieuwe energie. Geen wonder dat cryosauna de volgende voordelen heeft:.

Een moderne uitvinding gebaseerd op oude kennis

cryosauna gezond

 • Chronische pijnverlichting

Bij een extreme koudeprikkel in de ijssauna komt steeds meer lichaamseigen morfine vrij. Hierdoor kunnen veel pijnpatiënten minder pijnstillers slikken en genieten ze van een betere kwaliteit van leven. Dit treft vooral mensen die lijden aan artritis, reuma en jicht. Maar sporters kunnen er ook mee behandeld worden voor spierpijn of blessures.

Cryosauna is bijzonder effectief bij rug- en gewrichtspijn

cryosauna koude therapie voor pijn

 • Het immuunsysteem wordt versterkt

Zoals hierboven al uitgelegd, worden veel fysieke processen geïntensiveerd in de kou. Meer antilichamen, zuurstof en een verbeterde bloedcirculatie versterken de afweer van het lichaam en zorgen voor een intact immuunsysteem.

Veerkracht kan echt nuttig zijn in het leven

koude therapie cryosauna gezonde effecten

 • Gezond afvallen wordt ondersteund

Bij elk bezoek aan de ijssauna wordt de stofwisseling gestimuleerd en dit bevordert de vetverbranding. Gedurende 2-3 minuten in de cryosauna verbrand je tot 700-1000 calorieën. Volgens de laatste onderzoeken daalt ook het slechte cholesterol, wat een blijvend positief effect heeft.

Gezond afvallen hoeft niet moeilijk te zijn

Gezond afvallen met cryosauna

 • De prestaties worden verhoogd

Het is niet voor niets dat sporters al lang baat hebben bij koudetherapie, en niet alleen als het gaat om spierpijn of pijn. Regelmatige uitstapjes naar de cryosauna verhogen je prestaties enorm en ondersteunen je op weg naar meer sportief succes. Maar natuurlijk wordt iedereen energieker en efficiënter, ook buiten de sportindustrie. Vooral als je jezelf ‘s ochtends trakteert op de ijzige kou.

Competitieve atleten kunnen echt profiteren van koudetherapie

cryosauna koudetherapie voor wedstrijdsporters

 • Helpt bij milde depressie en slaapstoornissen

De koude stimulus maakt ook gelukshormonen vrij in de hersenen. Je voelt je dus veel zekerder, hebt meer levenslust en bent beter gewapend tegen stemmingswisselingen en zelfs depressies. Ook word je meer ontspannen en kun je beter inslapen en langer slapen. Voor mensen met slapeloosheid is het daarom aan te raden om vooral ‘s avonds naar de ijssauna te gaan.

Een ijssauna helpt je goed te slapen

Slapen

 • Een betere teint is merkbaar

Koudetherapie stimuleert over het algemeen de huid. Hierdoor wordt het niet alleen strakker, maar heeft het ook een veel betere doorbloeding en ontgifting. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het bindweefsel. IJssauna wordt daarom niet alleen aanbevolen voor cellulitis, maar ook voor sommige chronische ziekten zoals psoriasis en eczeem.

Zeg oorlog tegen de vervelende sinaasappelschil!

cryosauna tegen cellulitis

Wie mag er niet in de cryosauna?

Hoewel de ijssauna voor veel mensen van groot nut kan zijn, zijn er enkele uitzonderingen. Want bij sommige aandoeningen en klachten is het zelfs verboden of in ieder geval zeer riskant om naar een cryosauna of koelcel te gaan. U moet vooral voorzichtig zijn in de volgende gevallen:

 • zwangerschap
 • hoge bloeddruk
 • Hartaandoening
 • suikerziekte
 • Claustrofobie
 • epilepsie
 • na een operatie
 • Hartritmestoornissen
 • astma
 • Koude allergie

In principe geldt het volgende: Als u acute of chronische gezondheidsproblemen heeft of als u zich niet lekker voelt, vraag dan altijd tijdig advies aan uw arts.

In veel gevallen kunt u ten minste gedeeltelijke behandelingen met verkoudheid doen

Cryotherapie gezonde voordelen

Hoe vaak moet men naar de cryosauna??

Om een ​​langdurig effect te bereiken, moet je zeker meerdere keren over een langere periode naar de ijssauna gaan. Maar dat verschilt altijd van persoon tot persoon, afhankelijk van de klachten en doelstellingen. Experts raden meestal maximaal 1-2 keer per dag en 2-3 keer per week aan. Koudetherapie moet natuurlijk niet worden gezien als het enige middel om een ​​sterk immuunsysteem in stand te houden. Uiteindelijk is het geen wondermiddel, maar een gezonde, aanvullende maatregel. Denk hierbij aan regelmatig sporten in de frisse lucht, sporten, een uitgebalanceerd dieet, afwisselend douchen en veel lachen.

Zorg meer voor jezelf en je naasten en blijf gezond!

cryosauna gezond effect

De kou kan zeer gunstig zijn voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid

cryotherapie gezond cryosauna-effect

Regelmatige saunasessies in de kou zorgen voor een gladdere huid

cryosauna koude therapie tegen rimpels

Cryotherapie kan ook verlichting bieden bij schildklieraandoeningen

cryosauna cryotherapie schildklier

Vertrouw op de eigen helende krachten van het lichaam!

Cryosauna gezond versterkt het immuunsysteem

Evenals een 100 jaar oude traditie

cryotherapie voordelen cryosauna