Je hebt vast wel eens spierspasmen gehad in je leven, toch? Spierkrampen kunnen optreden tijdens het spelen van tennis, golf, bowlen, zwemmen of andere sportieve activiteiten. De geringste beweging die een spier verkort, kan een spasme veroorzaken, en ze kunnen ook optreden tijdens het zitten, lopen of zelfs slapen. Sommige mensen zijn vatbaarder voor spierkrampen of kuitkrampen dan anderen en kunnen ze regelmatig krijgen bij elke fysieke activiteit. Lees hieronder meer over de oorzaken en behandeling van kuitkrampen…

Wat zijn kuitkrampen en hoe kun je ze behandelen en voorkomen??

Kuitkrampen behandelen en voorkomen Oorzaak Wetenswaardigheden

Iedereen heeft wel eens spierkrampen gehad

Kuitkrampen 's nachts veroorzaken ondanks magnesium

Wat zijn kuitkrampen??

De spieren in je benen bestaan ​​uit bundels vezels die afwisselend samentrekken en uitzetten om beweging te creëren. Een kramp is een plotselinge, onwillekeurige samentrekking (spanning) van een van deze spieren, meestal in uw kuit. Krampen kunnen van enkele seconden tot enkele minuten duren. Ze kunnen licht genoeg of intens genoeg zijn om je wakker te maken uit een diepe slaap.

Zo zien de spieren van de kuit eruit

Beenkrampen spieren veroorzaken interessante feiten

Oorzaken van krampen in de benen

Soms is er geen duidelijke oorzaak van een kramp. Oefening is een veel voorkomende trigger, vooral als je al lang of in de hitte aan het sporten bent. Spieren die vermoeid of uitgedroogd zijn, raken geïrriteerd en hebben meer kans op krampen. Een gebrek aan elektrolyten zoals magnesium of kalium in uw dieet kan leiden tot frequentere krampen omdat uw spieren niet volledig kunnen ontspannen. Het risico op kramp neemt toe tijdens de zwangerschap, mogelijk door veranderingen in de doorbloeding en de verhoogde belasting van spieren door een groeiende buik. Leeftijd is een andere factor, waarbij krampen steeds vaker voorkomen op middelbare leeftijd en daarna. Oudere spieren raken sneller vermoeid en worden steeds gevoeliger voor een lager vochtgehalte in het lichaam. Krampen kunnen ook een bijwerking zijn van medicijnen zoals statines, die worden gebruikt om een ​​hoog cholesterolgehalte te behandelen.

Het is normaal om kuitkrampen te hebben tijdens de zwangerschap

Krampen in de benen 's nachts veroorzaken zwangerschap die de moeite waard is om te weten

Symptomen van krampen in de benen

Spierkrampen variëren in intensiteit van een licht tintelend gevoel tot ondraaglijke pijn. Een verkrampte spier kan hard aanvoelen en/of zichtbaar vervormd lijken of onder de huid trekken. Een kramp kan een paar seconden tot 15 minuten of langer duren en kan meerdere keren terugkomen voordat het weggaat.

Spierspasmen bij atleten

Krampen in de benen 's nachts Oefening Sport Oorzaak Interessante feiten

Kuitkrampen komen ook vaak ‘s avonds laat voor

Kuitkrampen bestrijden die 's nachts spierkrampen veroorzaken

Diagnose van krampen in de benen

U zou in staat moeten zijn om zelf met kramp om te gaan, maar ga naar een arts als uw krampen ernstig zijn of als u andere symptomen heeft (zoals gevoelloosheid of zwakte). In zeldzame gevallen kunnen krampen wijzen op een probleem met de wervelkolom, bloedvaten of lever.

Laat je huisarts je adviseren

Kuitkrampen 's nachts veroorzaken de moeite waard om spierkrampen te kennen

Vertel uw arts over uw medische geschiedenis, inclusief details over allergieën, ziekten, verwondingen, operaties en medicijnen. Wees voorbereid op het beantwoorden van vragen als: B: Hoe lang heb je al last van krampen? Is er een familiegeschiedenis van het probleem? Komen je krampen alleen na het sporten of ook als je in rust bent? Verlicht stretchen krampen? Heeft u spierzwakte of andere symptomen? Routinematige bloedonderzoeken kunnen uw arts helpen bepaalde ziekten uit te sluiten.

Mensen ouder dan 65 jaar hebben meer kans op krampen in de benen

Behandeling van krampen in de benen

De meeste krampen gaan binnen een paar minuten vanzelf over. Masseren of zachtjes strekken van de spier zal helpen om deze te ontspannen. Warmte heeft een kalmerend effect op gespannen spieren. Gebruik een verwarmingskussen of een warm, nat washandje om de spier los te maken.

Rek en masseer zachtjes de krampende spier 

Kuitkrampen 's nachts oorzaak wetenswaardige massage?

… en houd het in een gestrekte positie totdat de kramp stopt

Kuitkrampen 's nachts behandelen Oorzaak Wetenswaardigheden

Preventie van krampen in de benen

Om toekomstige kuitkrampen te voorkomen, moet u voor en tijdens het sporten veel drinken. De spieren hebben vocht nodig om goed te kunnen samentrekken en ontspannen. Voorkom spanning door uw beenspieren op te warmen door wat op de plaats te lopen of langzaam te joggen voordat u gaat trainen. Strek uw beenspieren een paar minuten na elke training. Doe nog een rekoefening voor het slapengaan als je vatbaar bent voor krampen terwijl je slaapt.

Krampen gaan meestal vanzelf weg

Kuitkrampen 's nachts oorzaak wetenswaardigheden