Hoe gaat het met jou? Heb je geen idee wat je deze week moet koken? Als het weer zo besluiteloos blijft en zich niet als vis noch als vlees bewijst, krijg je geen echte muze over wat je moet koken bij het weer. Aangezien de winter natuurlijk nog niet voorbij is, willen we je graag een knolgewasrecept aanbieden. Nee, laten we de maaltijdsuggesties 7 in getal maken en proberen te onthouden wat er in oma’s huis werd gekookt toen we kleine kinderen waren. Dat waren zeker moeilijke tijden, maar ze waren zeker ook erg grappig. Welk typisch knolgewasrecept ken jij uit jouw regio en kun je het koken? Onze maaltijdsuggesties voor vandaag zijn precies zeven. Dit betekent dat je voor elke dag van de week een recept hebt om uit te kiezen.

Voor ons is een recept voor wortelgroenten nooit genoeg. Hoe gaat het met jou??

wortelgroenten recept wortelgroenten

Wortelgroenterecept voor elke dag van de week en ook op oma’s manier

Als je lang thuis blijft hangen, krijg je vreemde ideeën. Je herinnert je vaak je kindertijd en dus ook de dingen die je als kind vaak bij oma at. Er was geen avokodo of mozzarella en alles smaakte zo veel als thuis?.

We hopen van harte dat de door ons geselecteerde recepten u bevallen en dat u net zo lekker zult smaken! Hoewel de huisgemaakte keuken erg stevig is, hebben we geprobeerd het weekmenu zo vegetarisch mogelijk te houden:

Stoom, bak of geniet van rauw voedsel – neem gewoon een recept voor wortelgroenten en herontdek het koken!

wortelgroenten recept rode biet

Wanneer heb je voor het laatst koolrabi gekookt? Nu zou de beste tijd zijn om het te doen

Wortelgroenten recept - gebakken koolrabi rauwe plakjes

Gebakken koolrabi

Ingrediënten: 4 malse koolrabi, zout, 200 g bloem, nootmuskaat, 2 el geraspte kaas, 2 eieren, 250 ml melk

Groentesteaks smaken fantastisch en zijn ook nog eens erg gezond en caloriearm

Wortelgroente recept - gebakken koolrabi in plakjes

Voorbereiding: Meng bloem, zout, nootmuskaat, geraspte kaas, eieren en melk tot een dik deeg dat 30 minuten laat rusten. De koolrabi wordt geschild, in dikke plakken gesneden en 10 minuten gekookt in licht gezouten water. De uitgelekte plakjes worden in het beslag gedompeld en in heet vet gebakken tot ze goudbruin zijn.

Elk type biet vraagt ​​speciale aandacht, want stuk voor stuk erg gezond en lekker tegelijk 

wortelgroenten recept witte raap

Schorseneer kan op zoveel verschillende manieren heerlijk worden bereid en gegeten 

Wortelgroenten recept geroosterde schorseneren met noten

Koolrabi kan natuurlijk ook rauw gekneusd worden en als salade gegeten worden 

wortelgroenten recept gebakken koolrabi rauw

Radijsgroenten op Beierse manier

Ingrediënten: 600 g radijs, 1/2 l water, zout, suiker, 2 eetlepels bloem, 30 g boter, 125 ml groentebouillon, 125 ml melk, peper, citroensap, 1 eidooier, 3 eetlepels room, gehakte peterselie.

Absoluut elke knolgewas smaakt goed bij vis 

wortelgroenten recept radijsgroenten

Voorbereiding: De gewassen, geschilde en fijngesneden radijzen worden 15-20 minuten gekookt in gezouten water met een snufje suiker. Ondertussen maak je een lichte roux, die je blust met de groentebouillon. De melk wordt erin gegoten en het geheel wordt goed gaar. Breng op smaak met citroensap, zout en peper en meng voorzichtig met room en eigeel. Verwarm de schijfjes radijs erin en serveer met peterselie.

Een eenvoudig recept voor wortelgroenten – gebakken groentesticks met dip 

wortelgroenten recept zwarte schorseneren gebakken

Gebakken schorseneren

Ingrediënten: 750 g schorseneer, zout, azijn, olie, 200 g bloem, 2 eieren, 250 ml melk

Vooral als je geen vlees eet, zou je meer wortelgroenten moeten eten 

Geroosterde wortelgroenten recept zwarte schorseneren

Voorbereiding: Doe ongeveer 2 liter water en een kopje azijn in een kom. De schoongemaakte en geschilde schorseneren worden erin gelegd. Snijd in dit water de wortelgroenten in stukken van ongeveer 5 cm lang. Zout water en breng aan de kook en de stukjes erin gekookt tot ze zacht zijn. Dan haal je ze eruit en laat je ze uitlekken. Van de bloem, melk, eieren, olie en zout wordt een stroperig deeg gekneed. Haal de uitgelekte schorseneren in porties door het deeg en bak ze goudgeel in heet vet.

Wortelgroenten moeten zeer grondig worden gewassen en ook met behulp van een borstel en warm water

wortelgroenten recept zwarte schorseneren

Was de knolselderij goed met heet water voordat je hem snijdt 

knolgewas recept knolselderij gebakken stukjes knolgewas recept knolselderij gebakken stukjes

Selderij gewikkeld in beslag

Ingrediënten: 1 knol bleekselderij, 80 g bloem, 5 eetlepels melk, 1 ei, zout, peper, nootmuskaat, olie

De bleekselderij heeft een dominante smaak en mag niet worden gecombineerd met andere groenten 

wortelgroenten recept selderij knol gebakken plakjes

Gepaneerde bleekselderij steaks zijn goed te bereiden met verse sla en geraspte mierikswortel 

wortelgroenten recept knolselderij gebakken schijfjes met mierikswortel

voorbereiding: Maak de selderijbollen schoon en kook ze in schijfjes tot ze stevig zijn aan de bite. Maak een deeg van de overige ingrediënten, week de plakjes en bak ze goudbruin in het hete vet.

Probeer meer dan alleen aardappelen bakken 

wortelgroenten recept gebakken rapen

Gestoomde rapen

Ingrediënten: Rapen, aardappelen, zout, peper, olie, groentebouillon

wortelgroenten recept rapen

wortelgroenten recept selderij knol gebakken stukjes

Voorbereiding: Snijd de groenten in hapklare stukjes, breng op smaak en bak ze op een bakplaat in de oven tot ze zacht zijn.

Lekker en gezond – de lokale wortelgroenten roepen 

wortelgroenten recept rapen

Pruisische bietensoep

Ingrediënten: 350 g gekookte, gepelde bieten, 750 ml water- of groentebouillon, marjolein, 1 kleine ui, zout, suiker, azijn, 250 ml zure room

wortelgroenten recept rode biet

Voorbereiding: Rasp de bieten, breng de ui en marjolein aan de kook in het water en voeg het bietenpulp toe. De room wordt ook lepel voor lepel toegevoegd. Tot slot kun je de soep binden met bloem en op smaak brengen met kruiden.

wortelgroenten recept rode biet

wortelgroenten recept aardappelsoep

Fijne aardappelsoep 

“Voulez vous aardappelsoep?” Iedereen houdt van de aardappelsoep, vooral als deze al door iemand anders is gekookt en klaar is om te eten.

Ingrediënten: 6 middelgrote aardappelen, 1 grote gele raap, 1/2 knolselderij, 2 preien, groentebouillon, boter, witbroodblokjes, zout, peper, nootmuskaat

wortelgroenten recept gebakken koolrabi

Voorbereiding: Schil en was de aardappelen en leg ze in koud water. Hak de overige groenten fijn en bak ze met de boter en een beetje bouillon tot ze zacht zijn. Snijd de aardappelen naar wens en voeg ze toe met de rest van de bouillon. Kook alles tot het zacht is en giet het over de geroosterde broodblokjes. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

wortelgroenten recept gebakken radijs pennen

Wortelgroenten – gezond, veelzijdig en erg goedkoop

Elke soort knolgewas smaakt heerlijk en is het hele jaar door bij ons verkrijgbaar. Of het nu wortelen, bieten, aardappelen of selderij is, al deze groenten komen uit de regio en bevatten veel gezonde ingrediënten. We raden aan om alle soorten wortelgroenten te koken en te eten. De gezonde groenten van de aarde kunnen zowel rauw als gekookt geconsumeerd worden.

wortelgroenten receptenlijst gebakken

We geven de voorkeur aan beide varianten en raden aan om van elk type knolgewas meer te eten. De wortelen verbeteren bijvoorbeeld ons gezichtsvermogen, de rode biet is goed voor het bloed en de bieten bevatten gezonde mineralen zoals calcium en magnesium. Je kunt de verschillende knolgewassoorten dapper combineren en genieten van bijgerechten en brood met salade. Vooral nu, tussen winter en lente, zou men meer van elke knolgewas moeten eten.

recept voor wortelgroenten